We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 maart 2017 10:02

Klok gaat uur vooruit: 'Zomertijd is pure flauwekul'

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in. Zet je de klok dan een uur vooruit of achteruit? En kun je dan een uur langer slapen, of juist korter? Als het aan de actiegroep Stop de Zomertijd ligt, hoef je daar in de toekomst niet meer over te piekeren.

Zomertijd is pure flauwekul, vinden de actievoerders. Ze willen de zomertijd afschaffen, liefst in alle landen van de Europese Unie tegelijk. Daarom wordt donderdag een petitie aangeboden in Brussel. Duizenden mensen hebben hem ondertekend.

'Zomertijd is ongezond'

De reden? De zomertijd zou ongezond zijn. "Rond het verzetten van de klok sterven de meeste mensen, zeker in het voorjaar", zeggen de actievoerders. "Hartaanvallen, beroertes, verkeersdoden. Zoveel doden, en waarom? Omdat we dan in de zomer een uurtje langer licht hebben. Wat overigens ook niet klopt. De klok staat alleen anders."

ZIE OOK: Klok vooruit, klok achteruit: waarom doen we onszelf dat aan?

De handtekeningen worden donderdag aan CDA-EuroparlementariĆ«r Annie Schreijer-Pierik gegeven. Die is het eens met de actiegroep. "De regeling voor de zomertijd geeft een hoop gedoe voor de ruim 500 miljoen EU-burgers en bedrijven en de beoogde energiebesparing is nooit echt bewezen."

Sinds 1977

Nederland paste in de eerste helft van de 20ste eeuw een paar keer een zomertijdregeling toe, maar ging pas in 1977 over tot de jaarlijkse invoering. In 2002 werd die gelijkgetrokken in alle lidstaten van de EU: de zomertijd begint overal de laatste zondag van maart en eindigt de laatste zondag van oktober. Voor de goede orde: komende zondagnacht wordt de klok om 02:00 uur een uur vooruit gezet.

Over voor- en nadelen wordt altijd wel gekibbeld. Zo zouden 'mens en dier uit balans raken', zou het verzetten van de klok kunnen leiden tot depressie, zouden huishoudens minder stroom verbruiken doordat 's avonds het licht wat later aan kan en zouden rond het moment van invoering meer aanrijdingen zijn met bijvoorbeeld reeĆ«n en damherten omdat hun verplaatsingen dan kortstondig samenvallen met de ochtend- en avondspits.

Bekijk hier het item:

 

Topnieuws