Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 10:16

Kinderen van zeven jaar oud slachtoffer seks-chantage

De laatste jaren is het aantal gevallen van sextortion in Europa explosief gestegen, blijkt uit een rapport van Europol. De Europese politie komt slachtoffers tegen van zeven jaar oud.

Bij sextortion proberen daders kinderen te chanteren met seksuele informatie of pikante foto's van het slachtoffer. De daders proberen de kinderen zo geld af te troggelen of meer seksueel getinte foto's in handen te krijgen.

Enorme stijging

Tussen oktober 2013 en apil 2016 zijn er in Europa 1428 gevallen gemeld, maar tussen 2014 en 2015 steeg het aantal tips met 90 procent, staat in het rapport. In de eerste maanden van 2016 was de stijging nog sterker. Het is niet duidelijk of de stijging van het aantal meldingen komt door een stijging van het aantal gevallen.

ZIE OOK: Cynthia (21): 'Ik word op internet als hoer neergezet'

Uit eerdere onderzoeken bleek dat het merendeel van de slachtoffers niet naar de politie gaat, het aantal echte gevallen ligt volgens Europol vele malen hoger. Veel kinderen schamen zich en durven geen aangifte te doen. Dat terwijl de gevolgen vergaand kunnen zijn. De psychologische stress valt niet te overschatten, zegt Europol. In sommige gevallen leidde dat zelfs tot zelfmoord.

Tekst gaat door onder het kader

Slachtoffers sextortion:

  • Meestal meisjes (78 procent van de gevallen)
  • Gemiddelde leeftijd: 15 jaar
  • Meisjes worden meestal gedwongen tot pornografische foto's
  • Jongens worden gechanteerd om geld en goederen

Bron: Rapport Europol

Kinderen vaker online

Europol wil dat kinderen leren hoe ze kunnen voorkomen dat ze slachtoffer worden van sextortion. "Kinderen zijn steeds vaker online", zegt Steven Wilson, het hoofd van het Europese Cybercrime Centrum. "Maar het is onze taak om ze te leren over de mogelijke gevaren. Daarnaast moeten we ze beschermen en de online omgeving zo veilig mogelijk maken."

Om de daders te pakken, is Europol een campagne begonnen tegen online afpersen. Een deel daarvan bestaat uit voorlichting. Ben je een slachtoffer, vraag hulp en doe aangifte, is de boodschap van de Europese politie.

Online kinderlokker rukt op:

 

Tips van Europol
Probeert iemand jou te chanteren met seksueel getinte foto's of video's? Doe dan dit:

  • Deel geen ander materiaal, geef geen geld.
  • Zoek hulp, je bent niet de enige.
  • Bewaar bewijsmateriaal, delete niks.
  • Stop het contact, block de persoon die jou probeert af te persen.
  • Doe aangifte.
Topnieuws