We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 februari 2017 17:50

Jaap mag geen bomen meer kappen: 'Onze drie zoons hielpen altijd mee'

Geen enkele particulier mag van Staatsbosbeheer nog bomen kappen op de door hen aangegeven plekken. Dat tot verdriet van velen. Ook Jaap Hankel is er allesbehalve blij mee. De vader van drie zoons ging graag met zijn kroost de bossen in. "Ze kwamen er nog altijd graag een weekend voor terug."

Hankel begon zo'n 27 jaar geleden in de bossen van het Friese Haulerwijk met het kappen van de bomen. "Onze drie zoons hielpen toen ze nog thuis woonden altijd mee. We gingen haast ieder weekend. Het was echt een familie-uitje. Koffie mee, en als het lange dag werd zelfs een pan snert. We gingen altijd heel voorzichtig te werk."

Dodelijk ongeluk

Staatsbosbeheer verbiedt het dus vanaf nu. Dat komt vooral door een noodlottig ongeluk in Emmen. In januari raakten daar twee mannen bekneld onder een omvallende boom. Eén van hen overleed later in het ziekenhuis. In eerste instantie schortte Staatsbosbeheer de bomenkap op, maar nu is het dus definitief voorbij. "Heel erg jammer", zegt Hankel.

ZIE OOK: Bomen kappen in bossen Staatsbosbeheer mag niet meer

Het vervelende volgens Hankel is dat het bomenkappen helemaal niet gevaarlijk hoeft te zijn. "Als je het voorzichtig doet, is het niet gevaarlijk. Wij gaan altijd goed voorbereid op pad en hebben bijvoorbeeld altijd een zaagbroek aan. Tijdens het kappen moet je goed naar de top kijken. Als die naar een bepaalde kant hangt, valt de boom ook die kant op, daar doe je niets tegen. Als je mensen daar kennis van geeft..."

'Bomen kappen geen standaardklusje'

Bij Staatsbosbeheer vinden ze het ook jammer, maar volgens woordvoerder Marcel van Dun was het verbod toch echt de beste optie. "We zien dat mensen er veel lol aan beleven, maar een ongeluk zit toch in een klein hoekje. Mensen doen het op eigen verantwoordelijkheid, maar het gebeurt wel in onze gebieden. We zijn wel gastheer en bomen zagen is geen standaardklusje", zegt Van Dun.

Na het dodelijke ongeval is de organisatie een onderzoek gestart. "Meerdere mensen zeiden toen ook dat het best gevaarlijk kan zijn." Volgens Van Dun was de man die overleed aan zijn verwondingen ook zeer ervaren. "Die mannen deden het al veertien jaar. Zelfs hen kan het dus overkomen. Veiligheid staat gewoon voorop", zegt Van Dun.

Boom zelf in stukjes zagen

Maar: de lol hoeft niet helemaal voorbij te zijn. Van Dun: "We zoeken naar alternatieven. Bijvoorbeeld dat de door ons gevelde bomen aan de kant van de weg worden gelegd. Mensen kunnen ze dan zelf nog in stukjes zagen. Dat is natuurlijk minder spectaculair, maar het is iets."

Hankel begreep na het incident in januari erg goed dat het kappen werd opgeschort. "Maar dit had ik echt niet verwacht. Het is wel heel erg rigoureus, om het bomenkappen na één incident in tientallen jaren te verbieden."

Mes snijdt aan twee kanten

Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het in stand houden van de bossen in Nederland. Het uitdunnen van bossen is daar een belangrijk onderdeel van. Door te snoeien krijg je een gezonder en gevarieerder bos. Het is veiliger voor wandelaars. Particulieren worden daarvoor ingeschakeld. Het mes snijdt aan twee kanten. Het scheelt Staatsbosbeheer veel werk en mankracht en het levert ze geld op. Want particulieren moeten betalen voor het hout dat ze omzagen. Dat ze gebruiken ze in hun houtkachels.

Topnieuws