We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

10 maart 2017 07:26

'Instanties handelden onvoldoende bij dood Luciano (14)'

'Instanties handelden onvoldoende bij dood Luciano (14)'
Sébas Diekstra, advocaat van nabestaanden Luciano

De inspecties van Jeugdzorg en Gezondheidszorg vinden dat de verantwoordelijke instanties 'onvoldoende' hebben gehandeld bij de om het leven gekomen 14-jarige Luciano Ligthart in een gesloten jeugdinrichting op de Veluwe.

Dat staat in een vertrouwelijk rapport over zijn dood dat in het bezit is van het ANP. De jongen overleed in juni 2016, volgens de instanties door zelfdoding. Maar nabestaanden twijfelen aan die doodsoorzaak en betreuren het dat de betrokken inspecties en de politie geen nader onderzoek hebben gedaan naar andere scenario's.

Risico 'redelijk gering'

De inspecties stellen in hun rapport vast dat het beleid ter voorkoming van zelfdoding bij De Hoenderloo Groep in Deelen, een instelling voor gespecialiseerde jeugdzorg voor jongeren met complexe gedragsproblemen, onvoldoende is. Ook de evaluatie na de zelfmoord in de instelling was niet voldoende. Zo was bij een gesprek over oorzaak en gevolg niet de behandelend psychiater aanwezig, die eerder had geoordeeld dat het risico op zelfdoding 'redelijk gering' was.

Sébas Diekstra, de advocaat van de nabestaanden, heeft kritiek op de uitkomsten van het onderzoek. Volgens hem 'is niet gebleken dat alle relevante feiten en omstandigheden bij het onderzoek zijn betrokken'. 

'Klakkeloos uitgegaan van zelfdoding'

Zo lijkt er onder meer niet te zijn gekeken naar de periode waarin Luciano alleen is gelaten, zegt hij. De jongen zou op de dag van overlijden meer dan een uur alleen zijn gelaten op zijn kamer. Volgens voorschrift zou hij ieder kwartier moeten worden gecontroleerd.

Evenmin zou zijn gekeken naar andere relevante feiten. Tussen de spullen van de jongen zouden concrete aanwijzingen zijn gevonden voor een mogelijke seksuele relatie met een volwassen man binnen de muren van de instelling. Voor de nabestaanden is niet duidelijk of dat enige rol heeft gespeeld bij het overlijden en of dat nog verder is onderzocht.

"Er wordt ook klakkeloos van zelfdoding uitgegaan, terwijl de nabestaanden geen enkele onderbouwing hebben gezien'', zegt hun raadsman. Zij willen volgens hem weten hoe er onderzoek is gedaan naar de toedracht van zijn overlijden. Zonder dat onderzoek willen zij zelfdoding niet zonder meer als doodsoorzaak aannemen.

Topnieuws