Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 maart 2017 08:07

'Honderden onterechte meldingen kindermishandeling door vragenlijst'

'Honderden onterechte meldingen kindermishandeling door vragenlijst'
De vragenlijst van artsen levert 90 procent ten onrechte verdachte gevallen op van kindermishandeling.

De vragenlijst die artsen gebruiken om kindermishandeling op te sporen, heeft nauwelijks effect. Jaarlijks zijn er honderden onterechte verdenkingen van kindermishandeling en blijven nog honderden gevallen onopgemerkt.

Volgens onderzoekster Maartje Schouten van het UMC Utrecht is de vragenlijst niet accuraat genoeg, schrijft de Volkskrant. Sinds 2011 screenen eerstehulpafdelingen en huisartsensposten standaard op kindermishandeling door middel van een vragenlijst.

Als een van die vragen leidt tot een verdenking van kindermishandeling, volgt nader onderzoek. Schouten ging in haar onderzoek na of de verdenkingen van mishandeling klopten. Ze ontdekte dat van de 100 verdenkingen er 92 onterecht waren. 

'Enorme emotionele uitwerking'

"Onterechte vermoedens kunnen een enorme emotionele uitwerking hebben op ouders en kind'', zegt Schouten. "En als we kinderen missen, worden die niet beschermd.''

ZIE OOK: Kindermishandeling, welke ouder doet zoiets?

De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat weten vast te willen houden aan de vragenlijst omdat er geen beter alternatief zou zijn. Bovendien zouden er meer gevallen van kindermishandeling worden gemist als er geen verplichte vragenlijst zou zijn.

Topnieuws