Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 11:48

Hitteplan van kracht, dagenlang tropische temperaturen

Met temperaturen die vandaag en morgen boven de 30 graden uitkomen, is het tropisch warm. Het RIVM heeft daarom het hitteplan geactiveerd voor het midden en zuiden van Nederland.

Het gaat om de provincies Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

Het hitteplan is vooral bedoeld voor ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht beperken. Zij zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. 

 

Temperatuurkaart: zo warm is het bij jou

Maatregelen tegen de zon en de hitte (bron: RIVM)

  • Voldoende drinken;
  • Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
  • In de schaduw blijven;
  • Lichamelijke inspanning in de middag beperken;
  • Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Ook huisdieren kunnen slecht tegen deze zomerse temperaturen. In deze hitte kunnen huisdieren een 'hitteshock' krijgen, waarschuwde de Dierenbescherming bij een eerdere hittegolf. Veel huisdieren hebben geen zweetklieren zoals de mens, waarmee ze hun lichaam kunnen koelen.

ZIE OOK: Tropische hitte: zo help je je hond, kat of parkiet erdoorheen 

Het is daarom goed om bij je huisdier op verschijnselen van oververhitting te letten, zoals rode slijmvliezen, een warme vacht, snelle ademhaling en lusteloosheid.

Risico op natuurbranden

In delen van Nederland heeft de brandweer code oranje afgegeven vanwege het risico op natuurbranden. In Zeeland, Noord-Limburg en Gelderland is er een risico op 'een snel uitbreidende natuurbrand'.

Open vuur of bijvoorbeeld wensballonnen zijn in natuurgebieden niet meer toegestaan. Ontheffingen voor open vuur, bijvoorbeeld op natuurcampings, zijn ingetrokken.

Tropisch

Volgens Buienradar blijft het voorlopig heet. "Vandaag is het tropisch met op veel plekken een temperatuur van boven de 30 graden. Morgen komt er vanuit het noorden iets koelere lucht, maar blijft het zeker in het zuiden zeer warm."

Donderdag wordt volgens Buienradar ook weer tropisch warm. Pas in het weekend koelt het weer wat af. "We krijgen wat koudere lucht vanuit zee, maar waarschijnlijk blijft het droog."

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Bloedheet weer, wat moet ik doen?

Topnieuws