Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

28 februari 2018 07:56

Het is berekoud, zo overleef je dat

Het koufront van Siberiƫ heeft ons land bereikt. Het is zelfs zo koud, dat iedereen die zijn lichaam lief heeft, maatregelen moet nemen."Ons lichaam heeft met deze kou echt extra hulp nodig", zegt biofysicus Boris Kingma.

Kingma werkt bij het onderzoeksinstituut TNO en is expert op het gebied van kou. Hij onderzoekt wat lage temperaturen doen met ons lichaam. "Het is zo koud, dat het noodzakelijk is om maatregelen te nemen. Anders kan de kou echt gevaarlijk worden."

Vijf dingen die je moet weten:

1. Je goed inpakken is geen advies meer, het is een must

"Omdat het zo koud is, is het lichaam niet meer in staat om zelf genoeg warmte te produceren als je buiten bent. Je moet je de komende dagen echt isoleren. Oftewel: jezelf goed kleden", zegt Kingma.

Hoe je dat verantwoord doet? "Als je naar buiten gaat, moet je echt handschoenen en een muts dragen. Via je hoofd en handen verliest je lichaam veel warmte. Het is dus heel belangrijk deze goed in te pakken. Voor mensen die buiten sporten geldt ook: doe handschoenen aan en een muts op. Maar pak je ook weer niet te dik in want dan ga je weer te snel zweten. Zweten zorgt ervoor dat je snel veel warmte verliest. Als je stopt met sporten, maak je dan meteen droog en trek meteen warmte kleren aan."

2. Gebruik geen vaseline en neem een bad

"Pas op met vetten, zoals vaseline. Door vaseline isoleer je de huid maar zorg je er ook voor dat er meer vocht in je huid blijft. Door de kou gaat dat bevriezen en heb je dus meer risico op koudeletsel. Bovendien is het ook aan te raden om je thuis warm te kleden. Ook voor het slapen gaan. Als het lichaam koud is, kom je namelijk moeilijk in slaap. Je kunt sokken aantrekken, maar een ander alternatief is om voor het slapen nog even een warme douche of een warm bad te nemen. Dan warmt je lichaam lekker op en val je beter in slaap. Het is wel belangrijk om je goed af te drogen, ook de haren."

Extreem koud: zo blijf je warm

Het wordt erg koud. Met deze maatregelen voorkom je dat je risico loopt.

3. Pas op met ouderen

Ouderen hebben het extra zwaar met het koude weer. "Er sterven 10 procent meer ouderen als het koud is", weet Kingma. Hoe dat komt? "In de kou stijgt de bloeddruk. Dat komt omdat het bloed zich moet herverdelen. Bij ouderen stijgt de bloeddruk veel sneller dan bij jongeren. Dat kan levensgevaarlijk zijn. Bovendien zijn ouderen minder goed in staat om warmte te produceren. De productie is 10 procent lager dan bij jonge mensen. Warmte wordt geproduceerd door bruin vet en door de spieren. Bij ouderen gaat dat allemaal veel trager. Daarbij komt dat ouderen minder goed reageren op de kou. Daardoor koelen ze sneller af, wat allerlei gevolgen kan hebben. Als ze gaan staan bijvoorbeeld verliezen ze hun evenwicht waardoor ze sneller vallen."

4. Weinig spieren? Pas dan extra goed op

Of iemand wel of niet goed tegen kou kan, heeft volgens Kingma alles te maken met de lichaamssamenstelling. "Spieren produceren de meeste warmte. Ze verbranden meer suikers en vetten waardoor warmte vrijkomt. Vet isoleert beter, maar maakt veel minder warmte aan. Grote, gespierde mensen hebben het dus ook minder snel koud dan kleine iele mensen. Dat vangen kleine mensen op door meer te rillen. Een lichaam dat rilt maakt snel warmte aan. Door te rillen kan een lichaam wel vier keer zoveel warmte aanmaken."

5. Eten en drinken is belangrijk

Goed eten en drinken is belangrijk als het koud is. Kingma: "Door te eten, verwarm je je lichaam. Bij het verteren van eten komt namelijk warmte vrij. Je lichaam produceert twee uur lang tien procent meer warmte. Eten is dus belangrijk. Kaneel bijvoorbeeld, stimuleert je lichaam ook om meer warmte te produceren. Het is ook belangrijk om warm te drinken. Door warm drinken wordt de temperatuur in de kern van je lichaam hoger."

Meer op rtlnieuws.nl
Donderdag wordt het bitterkoud: gevoelstemperatuur - 17graden

Topnieuws