Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 april 2017 14:19

Groningers naar VN om schending mensenrechten: 'Regering is gasverslaafd'

De Groninger Bodem Beweging spreekt morgen in Genève bij de VN-Mensenrechtenraad. Het doel: de gaswinning in Groningen laten erkennen als een schending van de mensenrechten.

Eens in de vier jaar komt de VN voor Nederland met een nieuwe resolutie over mensenrechten. Een vorig onderwerp was bijvoorbeeld Zwarte Piet. "Als de gaswinning daarin wordt meegenomen, dan wordt er vier jaar meegekeken door de VN hoe we met de gaswinning en het persoonlijk leed omgaan", zegt Derwin Schorren, vicevoorzitter van de Groningse beweging.

Schorren is vastbesloten de gaswinning op de lijst te laten komen. "In Groningen gaan huizen kapot. Er zijn al 100.000 schades gemeld en daarvan zijn er nu 72.000 erkend. Daarnaast hebben enorm veel mensen psychische klachten door de gaswinning. Dat zijn wat ons betreft schendingen van de mensenrechten."

'Shell en Exxon Mobile de dealers'

Volgens Schorren is onze regering 'gasverslaafd' en komen we er daarom ook moeilijk vanaf. "We blijven maar verlangen naar gas en geld. Shell en Exxon Mobile zijn onze dealers."

De VN is in het geval van Groningen uit eigen beweging in actie gekomen, zegt Schorren. "Zij hebben organisaties als Milieudefensie en Stand Up For Your Rights benaderd en die zijn met ons in contact gekomen. Wij hebben veel kennis."

Groningen in regeerakkoord

Vier jaar geleden werd Groningen niet genoemd. Schorren: "Wij willen zorgen dat dat nu wel gebeurt. Bovendien is nu de kabinetsformatie aan de gang. Hopelijk helpt erkenning om Groningen op een goede manier in het regeerakkoord te krijgen."

Schorren zou het liefst zien dat de regering 'cold turkey' afkickt van het gas. Dus in één keer stoppen met de gaswinning. Schorren: "Maar dat is niet altijd verstandig. Wij willen in ieder geval dat de winning volgend jaar meteen teruggaat naar 12 miljard kuub, en daarna zo snel mogelijk naar 0. Dat kan. Maar we moeten het willen."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Wat in Groningen gebeurt, is een ramp in slow motion'

Topnieuws