Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2018 19:43

Gemeenteraad geeft Aboutaleb ervan langs om begrip voor salafisme

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft een flinke tik op de vingers gekregen in de gemeenteraad over een opmerking die hij op de radio had gemaakt over het salafisme, een extreme stroming in de islam. Ook liet Aboutaleb zich begripvol uit over een hoofddoekverbod bij de politie.

Partijen als Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD vinden dat Aboutaleb zich niet niet zo positief had mogen uitlaten over het salafisme. "Burgemeester Aboutaleb maakt het salafisme salonfähig, terwijl het juist een bedreiging is voor maatschappij en democratie", zei Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam, de grootste partij in de Rotterdamse raad.

'Elke moslim beetje salafist'

In het radioprogramma Dit is de Dag zei Aboutaleb onlangs dat elke moslim een beetje salafist is doordat hij op de profeet Mohammed probeert te lijken. In de kern, zei Aboutaleb, maakt hij zich geen zorgen over het salafisme.

Aboutaleb zei vandaag in de gemeenteraad dat hij de opmerking met een knipoog had gemaakt en zich niet had gerealiseerd dat er ophef over zou ontstaan. "Het onderwerp leent zich achteraf niet zo goed voor een radiointerview. Het is moeilijk om in dertig seconden nuance aan te geven." Aboutaleb verzekerde de gemeenteraad dat hij de veiligheid van Rotterdam 'volledig in het vizier heeft'.

Topnieuws