We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Geluksweek

Geluksweek

Het nieuwe jaar is begonnen en we maken een nieuwe start. Wat maakt jou nou gelukkig? Wat zijn de gelukkigste mensen van Nederland? Hoe word je in 2017 gelukkiger? En is het streven naar geluk eigenlijk wel zo gezond? Volg alles over geluk in Nederland tijdens de Geluksweek van RTL Nieuws.

Het nieuwe jaar is begonnen en we maken een nieuwe start. Wat maakt jou nou gelukkig? Wat zijn de gelukkigste mensen van Nederland? Hoe word je in 2017 gelukkiger? En is het streven naar geluk eigenlijk wel zo gezond? Volg alles over geluk in Nederland tijdens de Geluksweek van RTL Nieuws.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
06 januari 2017 16:45, in:

Geluksweek

'Anderen zeggen dat ik zoveel pech heb, maar ik ben gelukkig'

Adriaan Aerts (44) kan zijn armen en benen niet gebruiken. Hij is geboren met spieratrofie en zit daarom in een rolstoel. Arme Adriaan, zeggen anderen. Nee hoor, zegt Adriaan. "Ik ben gelukkig. Elke dag ervaar ik positief." Toch mist hij één belangrijk geluk: de liefde.

"Sommige mensen zeggen tegen mij: je staat zo positief in het leven, terwijl je zoveel niet kan. Je hebt zoveel ongeluk. Ik heb dat stukje pech en ongeluk zelf nooit zo gevoeld. Ik heb nooit een probleem gemaakt van mijn situatie."

'Doen wat ik wil'

Ook als kind was de Tilburger niet minder tevreden door zijn ziekte. "Andere kinderen in de klas speelden voetbal. Ik speelde rolstoelhockey in een leuk team. Zelf douchen, een boterham smeren, dat kan ik niet, maar ik heb dat nooit gemist. Ik weet niet beter, ik ben met mijn ziekte opgegroeid."

Dus als je de goedlachse Tilburger vraagt of hij gelukkig is, krijg je een volmondig ja. "Ik kan niet alles doen wat anderen doen, maar ik kan wel alles doen wat ik wil. Ik doe vrijwilligerswerk, ga op vakantie en ik heb goede sociale contanten. De professionele zorg die ik nodig heb, regel ik zelf. Verder ben ik volledig zelfstandig."

Anders dan anderen

Adriaan heeft ondanks tegenslag veel kenmerken van 'de gelukkige Nederlander'. Behalve een: hij heeft geen relatie en zou die wel graag willen. Hij had vier keer eerder een relatie, waarvan twee ook lang duurde. Maar ze liepen stuk.

"Daarin heb ik pech. Dat deed pijn en heeft tijd gekost. Daarin kwam ik ook keihard mezelf tegen: ik ben kennelijk toch anders dan anderen. Ik heb een paar keer op een datingsite gestaan. Als een vrouw erachter komt dat ik in een rolstoel zit, wordt het ineens anders. Dan stort het in elkaar."

Een lieve vrouw

Terwijl je door die rolstoel heen moet kijken, zegt Adriaan. "Ik ben een gelijkwaardige partner. Je moet me een beetje leren kennen. We hebben allemaal van tevoren een bepaald beeld, zoals van een handicap. Het is moeilijk dat opzij te zetten."

Hij kan niet gaan mountainbiken met zijn geliefde, maar vrijen kan wel. En Adriaan gaat graag uiteten, naar het theater, een dagje weg en hij is dol op Engeland. Daar reist hij twee keer per jaar naartoe. "En een vrouw hoeft dus niet voor mij te zorgen, ik heb geen hulp nodig."

Behalve dan bij het vinden van dat laatste stukje geluk. "Ik heb een goed leven, een mooi huis, een mooie auto. Ik heb het allemaal. Maar de liefde is zo belangrijk. Ik zoek een leuke, lieve vrouw. Hoe ze eruitziet, maakt niet uit. Een vrouw die van mij houdt en van wie ik kan houden. Ik heb veel liefde en warmte te geven."

04 januari 2017 20:05, in:

Geluksweek

29 x geluk in 2017

29 x geluk in 2017

We deden een oproepje op Facebook: waarom wordt 2017 jouw jaar? En wat blijkt: het wordt voor heel veel mensen een goed jaar. Dat kan heel simpel, gewoon door een paar kilootjes af te vallen, of heel groots, met een levensreddende operatie: geluk komt in vele vormen.

Om maar met de romantiek te beginnen: er staan opvallend veel bruiloften op stapel. En dat de wereldbevolking dit jaar niet zal krimpen, is ook wel duidelijk: veel van jullie verheugen je op de geboorte van hun eerste, tweede of zelfs derde kindje. Een goede reden om te vermoeden dat 2017 er eentje voor in de boeken wordt.Nieuw leven is prachtig natuurlijk, maar je eigen gezondheid is ook zo vreselijk belangrijk. Wat dat betreft voorziet een aantal van jullie een gelukkig 2017:Serieuze zaken, maar ook als je geen zware operatie moet ondergaan, is het belangrijk om aan je gezondheid te werken. Dat blijkt er in 2016 niet voor iedereen van te zijn gekomen, want veel mensen kijken uit naar een slanker, sportiever en gezonder 2017.


Dat het allemaal niet groots en meeslepend hoeft, blijkt ook wel uit de volgende antwoorden. Voor Stan Meijer bijvoorbeeld wordt 2017 zíjn jaar omdat hij verkering heeft met een heel leuk meisje. Hoera voor klein geluk!

Ook op vlak van zelfontwikkeling hebben jullie genoeg om je op te verheugen. Het zal misschien niet altijd vanzelf gaan, maar uit jullie reacties blijkt toch veel voorpret voor het komende studie- en werkjaar.


Een enkeling verheugt zich helemaal niet speciaal op 2017. Die maken gewoon van ieder jaar een feestje. Je leeft maar één keer tenslotte - geen woord van gelogen!

Deze week is Geluksweek bij RTL Nieuws, met alles over gelukkig worden, zijn en blijven. Maar ook: hoe werkt dat nou precies in je hoofd, wie is de gelukkigste Nederlander, en wie verdient er eigenlijk geld aan jouw zoektocht naar geluk? Dat en nog veel meer lees je hier.

04 januari 2017 16:01, in:

Geluksweek

Na 9 jaar eindelijk zwanger: 'Dit wordt mijn jaar!'

Na 9 jaar eindelijk zwanger: 'Dit wordt mijn jaar!'

Het voelt zo lekker fris: een nieuw jaar, een nieuw begin. En laten we eerlijk zijn: het mag ook wel even. 2016 zal niet de boeken ingaan als het meest vrolijke jaar aller tijden. Zal 2017 beter worden? Voor Mieke, Elmie, John en Marjan belooft dit alvast een prachtjaar te worden. Want wat is er nou mooier dan een kindje krijgen, de liefde vinden of eindelijk weer gezond zijn?

Mieke (30): 'Na negen jaar verwacht ik eindelijk mijn eerste kind'

28 weken zwanger is ze nu. In maart verwacht Mieke (30) haar eerste kindje, een meisje. Dat ging allesbehalve gemakkelijk. “Ruben en ik zijn bijna negen jaar bezig geweest. Eerst hebben we het zelf geprobeerd, maar dat lukte niet. Via de huisarts kwamen we in het ziekenhuis terecht en hebben we het geprobeerd met kunstmatige inseminatie. Uiteindelijk is het via ivf gelukt.”

Er waren in de afgelopen jaren meerdere miskramen. “Het ging een keer mis na 6 weken, een keer na 8 en een keer na 10 weken. Die miskramen zijn emotioneel heel zwaar.” Maar de kinderwens bleef. “Ruben en ik konden met het verlies omgaan, ook al was het soms heel zwaar. Dat komt ook door alle steun van de omgeving. En als je al zo lang bezig bent, geef je ook niet zomaar op.”

En de aanhouder wint, zo blijkt. “Eind maart ben ik uitgerekend. Negen jaar vol spanning, hoop, verlies, teleurstellingen, verdriet en gemis. Ziekenhuis in en weer uit. Nog steeds kan ik het bijna niet geloven dat ik nu al zoveel weken zwanger ben en dat alles goed gaat. Voorzichtig probeer ik steeds meer te genieten van deze periode.”

Waar het precies aan ligt dat Mieke zo moeilijk zwanger kan worden, is nooit duidelijk geworden. Eind maart verwacht ze ‘hun wonder’. “We hebben al zoveel lol in het kopen van babyspullen en het klaarmaken van de kinderkamer. In het begin vroeg ik nog een bonnetje omdat ik bang was dat het weer mis zou gaan, maar nu durf ik er echt van te genieten. Dat lukt nu ook, zeker als ik die kleine meid voel bewegen in mijn buik.”

Elmie (25): 'Na 8 zware operaties wil ik dit jaar weer eens leven'

Eindelijk haar leven oppakken na acht zware operaties, dat is het streven van de 25-jarige Elmie de Zwart voor 2017. De Brabantse Elmie heeft lipoedeem. Een chronische, niet te genezen ziekte, waarbij ze veel vetweefsel aanmaakt. Vooral in haar armen en benen. Op haar hoogtepunt woog ze 130 kilo. “Ik heb de afgelopen twee jaar zeven zware operaties ondergaan. Over twee maanden is mijn laatste operatie.

Ik heb mijn operaties via crowdfunding gefinancierd. De verzekering vergoedt het namelijk niet omdat de behandeling onder een cosmetische ingreep zou vallen. Onzin natuurlijk, door de operaties hoef ik eindelijk geen zware pijnstillers te slikken en wordt mijn leven draaglijker.  De operaties duren zo’n vier uur. Artsen halen dan vet weg. Bij mijn armen, benen en heup. Na zo’n operatie moet ik echt dagen bijkomen. Ik kan dan eigenlijk niets. Gisteren ben ik weer voor het eerste naar buiten geweest.”

Al twee jaar zit  Elmie vanwege haar aandoening thuis. “Ik wil dit jaar eindelijk mijn leven weer oppakken. Ik ben hulpverlener bij de GGZ. Sinds april 2015 heb ik niet meer gewerkt  Er is nu 20 kilo af; ik hoop een stuk fitter te zijn en een stuk blijer met mijn lijf te worden. Ik woon samen met mijn vriend, wat ook heel goed gaat. Als die laatste operatie achter de rug is, kan ik me eindelijk weer eens echt bezighouden met mijn leven." 

Elmie verheugt zich op de toekomst. “Het is chronisch, dus helemaal weg gaat het niet. Maar door de operaties hoop ik minder vet aan te maken. En als ik goed op mijn voeding let, moet ik ziekte onder controle kunnen houden.”

John (20): 'Ik ga trouwen met mijn grote liefde. 2017 wordt fantastisch'

John:  “Voor mij en mij  vriendin Laura wordt 2017 een topjaar. We gaan namelijk trouwen. Een jaar geleden heb ik Laura ten huwelijk gevraagd, in de Efteling. Toen ik door mijn knieën ging, begon ze te huilen. Mooi man! We hebben zoveel zin in de grote dag. Die staat gepland op 8 juni. Het wordt een feestlocatie in Vreeland bij Hilversum en er komen zo’n honderd mensen. Iedere dag zijn we al met ons huwelijk bezig. We hebben ook al veel geregeld. Op de 14e gaat Laura haar jurk passen.”

John is vakkenvuller, Laura werkt bij de broodafdeling bij een andere supermarkt. Ze zijn nu twee jaar bij elkaar en wonen al een tijdje samen in een huurhuisje in Baambrugge. “We hebben allebei een vaste baan, maar niet heel veel geld. We zijn dus flink aan het sparen voor de bruiloft. Het wordt niet heel groots en duur, maar dat hoeft ook niet. Het gaat om het moment en het is fijn om alle mensen bij elkaar te hebben.”

Of ze niet wat jong zijn om nu al het ja-woord te geven? “Waarom? Ik ben 20, Laura is nog maar 19, maar het voelt goed tussen ons. Alles ging een beetje in sneltreinvaart; vanaf het allereerste moment was er een klik. Ik vergeet nooit meer het moment dat ik Laura voor het eerst zag, twee jaar geleden. We hadden na een jaar appen eindelijk een date, in Breukelen. We hebben hand in hand door het centrum gelopen en wat gegeten bij de Burger King. Romantisch, hè? Sindsdien zijn we nooit meer uit elkaar gegaan.”

Na de bruiloft wacht dit jaar nog een volgend project: een rijbewijs. “Als ik straks mijn rijbewijs heb, kan ik ook ander werk gaan doen bij de supermarkt. Ik heb er zin in. 2017 wordt een fantastisch jaar.”

Marjan (62): 'Ik ga dit jaar mijn nieuw liefde ontmoeten'

Ruim zeven jaar was Marjan L’Espoir (62) na haar scheiding alleen. Maar in 2017 moet daar verandering in komen. Ze is er zeker van: “Dit jaar ga ik de liefde van mijn leven ontmoeten”, zegt de oma van vier kleinkinderen vol overtuiging.

En dat heeft zij dan vooral aan die kleinkinderen te danken. Die vinden het maar zielig dat ze alleen is en dat ze geen echte opa meer hebben. Daarom besloten ze oma Marjan een handje te helpen en een site te maken: 'Oma zoekt opa’

 Haar ex gaat nog wel met de kleinkinderen om, maar het is toch anders vertelt ze. “De kinderen willen weer een echte opa die er helemaal voor ze is. En ik ben wel weer toe aan een lieve vriend.”

“Mijn kleinzoon Julian had eerst al een profiel op Tinder aangemaakt. Maar dat was eigenlijk niets. Of ik kreeg heel jonge mannen of mannen die al getrouwd waren. Omdat er niemand die geschikt was tussen zat, kwamen ze dus op het idee om een site te maken. Ik wist van niets en vind het ontzettend lief van ze.”

Waar de nieuwe vriend van Marjan aan moet voldoen? “Hij moet een mooie binnenkant hebben. Als de buitenkant ook nog mooi is, dan is dat helemaal mooi meegenomen. En hij moet geen bankzitter zijn. En misschien wel het allerbelangrijkste: hij moet leuk zijn voor de kinderen en kleinkinderen.”

In al die jaren heeft ze eigenlijk nooit een serieuze date gehad. “Ik moest ook voor mijn zieke moeder mantelzorgen. Het kwam er niet echt van en het is ook niet makkelijk. Maar nu heb ik er weer zin in. Ik wil een serieuze relatie. De eerste mails zijn al binnen van mannen en daar zat ook een hele mooie tussen. Met hem ga ik zeker afspreken. Dit jaar wil ik werken aan mijn eigen geluk. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

Deze week is Geluksweek bij RTL Nieuws, met alles over gelukkig worden, zijn en blijven. Maar ook: hoe werkt dat nou precies in je hoofd, wie is de gelukkigste Nederlander, en wie verdient er eigenlijk geld aan jouw zoektocht naar geluk? Dat en nog veel meer lees je hier.

04 januari 2017 15:00, in:

Geluksweek

'Je hebt ongeluk nodig om gelukkig te zijn'

'Je hebt ongeluk nodig om gelukkig te zijn'
Dirk de Wachter: 'Ongeluk maakt gelukkig'

Er is niets mis mee om eens ongelukkig te zijn. Dat zegt de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter. Sterker nog: mensen die gelukkig willen zijn, hebben ongeluk nodig. En ze moeten beseffen wat écht gelukkig maakt.

"De kunst van het leven is om elkaar te vinden in ongelukkige momenten. Als je dat lukt, dan ben je in staat om gelukkig te worden", zegt De Wachter. Hij werd bekend door zijn bestseller Borderline Times. Hij is zelf 'zeer gelukkig', en behandelt in zijn praktijk veel ongelukkige mensen.

Gedoe op werk en ruzie

Geluk zit hem soms in kleine dingen, ongeluk ook. De Wachter bedoelt met 'ongelukkige momenten' dan ook niet per se vreselijk dramatische gebeurtenissen, maar eerder 'de kleine ongelukken' die bij het dagelijks leven horen.

ZIE OOK: Ben jij de gelukkigste Nederlander? Dan heb je een baan en geen kleine kinderen

Gedoe op het werk, ruzies met vrienden of relatieproblemen. "Als we elkaar vinden in deze ongelukkigere momenten, komen we dichter tot elkaar. Mensen die in staat zijn om elkaar te vinden, kunnen echt gelukkig worden."

Groot huis, mooie vrouw

We worden volgens onderzoek gemiddeld dan wel steeds gelukkiger, volgens De Wachter groeit het aantal ongelukkige mensen wel. Hoe dat komt? "Naast medische redenen, heeft het vaak te maken met relationele problemen. Ongelukkige mensen zitten vaak in een scheiding en hebben weinig sociale contacten."

Maar er is nog een belangrijke oorzaak voor ongeluk: "Ik zie in mijn praktijk veel mensen die niet de flexibiliteit hebben om de snelle consumptiesamenleving bij te benen. Zij denken dat dingen gelukkig maken, maar die doen dat juist niet." 

Volgens De Wachter moet het roer om en moeten we onze ogen openen voor wat écht gelukkig maakt. "We hebben een Hollywoodachtige manier van kijken naar geluk. Veel auto's een groot huis, een mooie vrouw met lange benen. Gekochte borsten. Het moet meer, meer. Het is nooit genoeg."

Wat maakt gelukkig?

Mensen die op deze manier leven om hun geluk na te streven, zullen volgens De Wachter nooit gelukkig worden. "Het is een illusie. Deze manier van leven maakt namelijk jaloers en ontevreden."

Hoe we dan wel het geluk kunnen vinden? We moeten stoppen met een obsessieve zucht naar geluk, maar het geluk vinden bij anderen. "Zorg ervoor dat je iets voor anderen betekent. Bijvoorbeeld door iets te betekenen voor je gezin, je kinderen of omgeving." 

De Wachter vindt dat geluk zelf bij zijn gezin. Hij heeft twee jonge kinderen. "Pas dan krijg je zingeving in je leven en word je gelukkig. Dat klinkt misschien wat wollig of melig, maar dat is wel de weg die gelukkig maakt."

03 januari 2017 18:26, in:

Geluksweek

Geluksnummers: blij binnen drie maten

Geluksnummers: blij binnen drie maten

Stomme dag op het werk, door de regen in de file op weg naar huis. Maar dan komt dát liedje op de radio. Al bij de eerste klanken voel je die lekkere kriebel over je ruggengraat, een glimlach onderdrukken lukt niet meer. Muziek heeft het vermogen je instant gelukkig te maken. We vroegen je van welk liedje jouw humeur direct een oppepper krijgt, en ook: waarom dan juist die? Dit is de lijst: van Mozart tot metal, van een lekkere vette schlager tot vrolijke pop. Ontbreekt jouw ultieme geluksnummer nog? Mail ons dan op [email protected]

Annelijn Vernooij – I’m coming out / Diana Ross
Het intro van dit nummer geeft je een  glimlach die door de toenemende instrumenten steeds breder wordt en als Diana Ross begint te zingen wil je gelijk mee dansen! Met de muziek in dit nummer geloof je gelijk in het geluk dat je zelf maakt.

Maud Knubben – Home / Michael Bublé
Afgelopen april, de 22e, kreeg mijn vriend een motorongeluk. Gevochten voor z'n leven en nu 8 maanden verder, heeft hij vanochtend zijn 10e operatie achter de rug; een bot transplantatie na een botinfectie die nooit meer weg gaat. Ons leven staat op z'n kop. De toekomst is onzeker maar vol goede moed gaan we deze tegemoet.

Hans Phaff - Whatever you want / Status Quo
Al vele jaren word ik superblij van de muziek van Status Quo. Muziek die mij door al mijn dieptepunten heen loodst.

Rene Katoele – Celebration / Kool & The Gang
Hier word ik zo blij van… Herinnering naar mijn jeugd (ongeveer 7 jaar), luisterend in mijn slaapkamer op de grond naar mijn portable pick-up en deze single draaiend :) #yahoo!

Dion Smits – Mr. Jones / Counting Crows
Vanaf de eerste noot spat de energie er vanaf. Alsof er een vulkaan van confetti, dopamine en energie uitbarst in m'n hoofd als ik 'm luister. Iedere morgen sta ik er mee op. Met meer energie wakker worden is niet mogelijk! De power van muziek! De natural cocaine! 

Martin Pardavi – Me gustas tu / Manu Chao
Heerlijke klassiek zomernummer, niets moet alles mag, je waant je gelijk op een zomers eiland.

Jan Bartelings – Badlands / Bruce Springsteen
Afgelopen zomer opende Springsteen zijn concert op het Malieveld in Den Haag met dit nummer. Het liedje markeerde het begin van wat 3,5 uur lang non stop gasgeven met The Boss werd. De energie waarmee deze oude rocker (67!) het publiek nog steeds weet los te maken tovert iedere keer als ik er aan terugdenk een glimlach van oor tot oor op mijn gezicht. Dit liedje herinnert mij aan die bijzondere dag!

Isis (14) - Love's been good to me / Johnny Cash
Mijn geluksnummer is "Love's been good to me" van Johnny Cash. Vanwege het verhaal erachter, en ondanks het eerder werd opgenomen door Frank Sinatra zingt Cash het alsof hij het zelf heeft meegemaakt, en dat vind ik er heel mooi aan.

Gerco – 10.000 Reasons / Matt Redman
Van dit nummer word ik gelukkig, omdat er zoveel redenen zijn waar we God/Jezus voor kunnen danken. Hij zegent ons niet alleen iedere dag, maar Hij maakt ook de weg vrij tot het eeuwige Leven! Er is geen groter geluk dan om dat te mogen geloven/weten.

Marc Nijhuis – One Love / Bob Marley
Bob is mijn humeurstuur; op bestelling vrolijkt hij me op!

Marten Hofstede –  Giunse alfin il momento /  Wolfgang Amadeus Mozart
In de eerste plaats is er Mozarts muziek, met de schitterende vermenging van sopraanstem en blazers. In de tweede plaats de gelegenheid: het concert waarvan deze uitvoering deel uitmaakte werd in 1984 gehouden ter ere van de van oorsprong Canadese bas-bariton George London, die een jaar later aan een derde hartaanval zou overlijden. Zijn hele carrière had London te kampen gehad met zware fysieke problemen, alleen maar een feest was dit concert dus niet. En dan Lucia Popp, met een iets donkerder timbre dan normaal en een kleuring van de stem die iedere noot tot een ontroerende verrukking maakt, passend bij de gelegenheid.

Anna Sonnemans – There is light in my lady’s house / Iron & Wine
Het gaat (volgens mij) over de liefde en hoe die altijd onzeker is, maar toch troost geeft. Bij dit nummer denk ik aan thuiskomen en daar word ik altijd gelukkig van.

Bastiaan Bakker – De Leven / Sef
Sef met De Leven maakt mij iedere keer weer extreem happy als ik die plaat aan zet. Het geef me zelfvertrouwen en passie in het leven die ik door weinig andere nummers krijg :)

Deze week is Geluksweek bij RTL Nieuws, met alles over gelukkig worden, zijn en blijven. Maar ook: hoe werkt dat nou precies in je hoofd, wie is de gelukkigste Nederlander, en wie verdient er eigenlijk geld aan jouw zoektocht naar geluk? Dat en nog veel meer lees je hier.

03 januari 2017 18:19, in:

Geluksweek

Geluk zit soms in kleine dingen: hier worden jullie blij van

We hoeven geen loterij te winnen om gelukkig te zijn. Gisteren vroegen wij op Facebook waar jullie gelukkig van worden. Een selectie van kleine geluksmomentjes.

Ik was recent in Montenegro en wilde lunchen. Ik had geen cash, alleen mijn creditcard. De eigenaar van een klein restaurantje wilde niet dat ik vertrok zonder lunch. Ik kreeg een lunch, zo rijk dat ik het niet eens op kreeg. Ik moest hem in de komende tien jaar maar eens betalen als ik weer in de buurt was.
- Erik van Veen

Ik werd vanmorgen weer wakker. Dat is weer mazzel hebben. Voor hetzelfde geld word je niet meer wakker. Kortom: het leven is één grote mazzel #thinkpositive
- Jan Sanders

Op 1 januari met je dochter van elf weken op de bank in slaap vallen, wakker worden en dan dat heerlijke, lieve snoetje zien terwijl ze lekker ligt te slapen. #geluksmomentje
- Martine Jongman 

Mijn portemonnee verloren vlak voor kerst. Bij thuiskomst al mijn passen laten blokkeren. Ik was net klaar toen een lieve vrouw mij belde met de mededeling dat ze mijn portemonnee had gevonden. Ze was echt mijn kerstengel!
- Margot Tomassen-Boom

Dat moment dat je hebt gespaard voor een bepaald duur kledingstuk en je vervolgens naar de kassa gaat om erachter te komen dat hij enorm is afgeprijsd. Heerlijk dat gevoel!
- Shirley Boute

Gisteravond zag ik op m'n rooster dat ik vandaag vrij was!! De middag goed besteed door gezellig met m'n dochter naar de bioscoop te gaan. Priceless!
- Natasja van der Wal

Al drie jaar op rij breng ik zelfgemaakte cadeaus rond bij eenzame ouderen en dat is altijd een geluksmoment voor mij en mijn dochters. Dit jaar hoop ik het weer te mogen doen en zelfs iets extra's te mogen bieden, hoop dat mijn actie een succes gaat worden.
- Nancy Baart-Zijlmans

Kaartjes kunnen kopen voor een concert waar je heel graag heen wilt net voor het uitverkocht is.
- Monique van Houtum

Al bijna 48 jaar getrouwd met zo'n lieve man. Iedere dag nog altijd dankbaar. Hij kookt iedere dag voor me.
- Jacqueline Livesi-van Den Boomen

Ik heb mazzel met zoveel echte lieve vrienden.
- Wendy van Dijken-Maasland

Reageren op ons artikel? Ga dan naar onze Facebookpagina.

02 januari 2017 20:15, in:

Geluksweek

Jonge kinderen, weinig vrienden én toch gelukkig: het kan!

Jonge kinderen, weinig vrienden én toch gelukkig: het kan!
Glenn Peters is hartstikke gelukkig. En heeft twee jonge kinderen.

De gelukkigste mensen wonen in Drenthe, hebben geen jonge kinderen, werken en hebben veel sociale contacten. 'Onzin' vindt de 26-jarige vader Glenn Peters. "Ik heb twee jonge kinderen, weinig vrienden maar geef mijn geluksleven een 10."

Dankzij de stapels onderzoeken naar geluk, weten we het eindelijk: de gelukkigste persoon in Nederland is een twintiger (of 65-plusser) die in Drenthe woont, een relatie heeft zonder jonge kinderen, regelmatig een glaasje drinkt, psychisch gezond is en werk heeft. Ook hebben de gelukkigste mensen veel sociale contacten. 

Maar klopt dat in de praktijk? Naar aanleiding van het onderzoek kregen we honderden reacties.

Kinderen zijn mijn geluk

Zoals die van Glenn Peters uit Overijssel. Naar eigen zeggen 'heel erg gelukkig'. Weliswaar is Glenn een twintiger (26 om precies te zijn) heeft hij een baan, maar verder voldoet hij niet aan de dingen die gelukkig zouden moeten maken.

"Ik heb twee jonge kinderen: van twee jaar en één van negen maanden. En ze maken me ontzettend gelukkig", vertelt hij. "Als ik 's ochtends wakker word en ik zie zo'n mooie glimlach op het gezicht mijn kinderen, dan weet ik: dit is geluk."

"Ik heb twee jonge kinderen: van twee jaar en negen maanden. En ze maken me ontzettend gelukkig"

Niet gelukkig? 

Uit onderzoeken blijkt juist dat het hebben van jongere kinderen niet gelukkig maakt, omdat ze de vrijheid in de weg staan. Een baan, veel zelfstandigheid en sociale contacten maken dan wel weer gelukkig.

Glenn: "Ik heb een baan, maar daar haal ik absoluut niet het meeste van mijn geluk uit. Ik werk vooral omdat het moet en ik niet stil kan zitten. Ik vind het leuk hoor, maar ik werk ook omdat er brood op de plank moet komen. Ook haal ik mijn geluk niet uit mijn sociale contacten. Ik heb amper vrienden. Een paar hooguit. Ik richt me vooral op mijn gezin. Dat is echt mijn geluksbron."

Wel gelukkig met kinderen

Ivanka Vogel uit Dieren herkent dat. "Ik heb geen baan, wel twee kinderen, ben 43 en woon in Gelderland".

En? "Ik ben hartstikke gelukkig." Ivanka is juist thuis gebleven voor de kinderen en dát heeft haar heel gelukkig gemaakt. "Nooit spijt van gehad." Wel doet ze vrijwilligerswerk met verstandelijk gehandicapten. "Daar haal ik voldoening uit. En uit mijn sociale leven. Maar mijn kinderen hebben me we toch wel het allergelukkigst gemaakt. En mijn huisdieren."

 "Ik ben moe van al dat zorgen. Je moet er altijd zijn"

Kinderen slurpen tijd

Liesbeth, moeder van drie kinderen, ziet dat anders. Zij herkent dat het hebben van kinderen niet alleen maar gelukkig maakt. De moeder van drie voelt zich momenteel ook niet erg gelukkig.

Waar dat aan ligt? Vooral aan het zorgen voor de kinderen. "Ik ben moe van al dat zorgen. Aan dat altijd er maar voor je kinderen moeten zijn. Kinderen slurpen energie. Ik heb soms geen tijd om gelukkig te zijn. Dingen die gelukkig maken, blijven ook liggen. Een avondje naar de bioscoop? Ik ben er vaak veel en veel te moe voor."

Liesbeth houdt zielsveel van haar meisjes, maar het is ook heel zwaar. Ze moet veel offers brengen die haar geluk in de weg staan. '"De middelste is een zorgenkind. Dat is gewoon heel hard werken. Dag en nacht doorploeteren."

Huwelijk maakt gelukkig

Door haar kinderen moest ze haar baan als dierenartsassistente opzeggen. "Dat geeft op zich niet; dat heb ik er allemaal wel voor over." Maar wat meer vrijheid en eigen tijd; dat zou haar een stuk gelukkiger maken. En meer vrije tijd voor vrienden. "Door het gezin; ben ik vriendschappen verloren. Dat vind ik soms wel eens jammer."

Haar huwelijk maakt wél gelukkig. "We zijn al 16 jaar bij elkaar, waarvan 13 jaar getrouwd. En dat gaat nog altijd goed. Dat is waardevol en maakt me gelukkig." Haar kinderen zijn nu 3,7 en 8 jaar. "Misschien heb ik straks meer tijd voor mezelf. Dat zou goed zijn voor mijn geluk."

"De essentie van geluk: de manier waarop je in het leven staat"

Wat maakt gelukkig?

Wat Glenn Peters nodig heeft om zijn geluksgevoel nog groter te maken? Ik weet het eigenlijk niet zo goed. "Meer geld misschien. Maar dan ga je ook weer anders in het leven staan."

Dat is volgens Glenn de essentie van geluk: de manier waarop je in het leven staat. "En dat heb je helemaal zelf in de hand. Je kunt wel altijd klagen en negatief zijn, maar wat schiet je er mee op? Ik ben liever positief en opgewekt. Dat maakt mij gelukkig."

En Ivanka? "Ik geef mijn geluksleven een 9. Wat me nog gelukkig zou maken? Geld. Dan zou ik iets royaler kunnen leven."

Meer op rtlnieuws.nl:
Ben jij de gelukkigste Nederlander? Dan heb je vrienden, werk en geen kleine kinderen

02 januari 2017 16:33, in:

Geluksweek

Geluksindustrie: 'Zelfhulpboek The Secret moet op de brandstapel'

Gelukkig worden kost geld. Vooral als je gebruik maakt van zelfhulpboeken, personal coaches of cursussen mindfulness. Ervaringsdeskundige en cabaretier Guido Weijers is sceptisch. "Als je de tijd hebt om te zoeken naar geluk, heb je eigenlijk niets te klagen." Een kijkje in de geluksindustrie.

"Veel van mijn vrienden tussen de 30 en 40 jaar hebben last van keuzestress", zegt Weijers. "De vraag: wat maakt nu echt gelukkig? komt vaak ter tafel. Ik vroeg me af of er geen wetenschappelijke cursussen en boeken zijn die echt helpen met gelukkig worden, in plaats van klankschaaltherapie en broccolidiëten. Ik wilde het kaf van het koren scheiden."


Klankschaaltherapie na een klankschaalconcert.

Genezen van ziekte als je maar wilt

Voor zijn nieuwste show, Masterclass Geluk, bestudeerde Weijers daarom veel literatuur en zelfhulpboeken over geluk. Hij wil zijn publiek serieus aan het denken zetten over het onderwerp en uitleggen waarom hij zelf 'goed is in gelukkig zijn'. "Ik vond het waanzinnig interessant er over te lezen, maar er zijn ook dingen die me tegenstaan", zegt hij.

ZIE OOK: Ben jij de gelukkigste Nederlander? Dan heb je vrienden, werk en geen (kleine) kinderen

"Mein Kampf mogen ze van mij overal verkopen, maar het boek The Secret moeten ze ritueel verbranden. Dat slaat door in de theorie dat alles kan, als je maar wilt. Zelfs genezen van ziekte. Wil je echt beweren dat iedereen die overlijdt aan kanker niet hard genoeg beter wilde worden?"

Nut van zelfhulpboeken niet bewezen

Weijers schrijft niet alle zelfhulpboeken zo genadeloos af. "Maar je moet eruit halen wat voor jou werkt en ze niet blind gaan volgen." Psycholoog Marijke Schotanus-Dijkstra beaamt dat. "Het nut van dergelijke boeken is nauwelijks wetenschappelijk onderzocht, dus we weten niet of ze effect hebben."

Zelf promoveerde ze vorige maand op de eerste studie naar zo’n boek: Dit is jouw leven van hoogleraar Ernst Bohlmeijer. Een combinatie van het boek en persoonlijke begeleiding bleek effectief. 34 procent van de deelnemers floreerde zelfs: ze zijn gelukkiger, productiever en geestelijk gezonder. "Het vermoeden is dat die begeleiding erbij wel nodig is", zegt ze.

ZIE OOK: Cadeaus, gezondheid, eten... Wat maakt jou gelukkig?

"Voor alle zelfhulpboeken geldt: kijk naar wie het heeft geschreven", zegt Schotanus-Dijkstra. "Is het een onderzoeker, psycholoog, coach of gewoon een schrijver? En als een boek schreeuwt: zo word je gelukkig, zegt dat meer over de marketing dan over de effectiviteit."

Quotes op Facebook maakt nog geen coach

Weijers is ook kritisch over de wildgroei aan gelukscoaches en cursussen. "Iedereen die tegenwoordig wat quotes van een indianenstam op Facebook gooit, noemt zichzelf personal coach. Hun vrienden zeggen dan: goh wat weet je dat allemaal goed en dan denken ze dat ze bijzonder zijn. Ik doe het zelf ook hoor", zegt Weijers.

Schotanus-Dijkstra zegt dat het lastig is om te weten of een gelukscoach goed is. "Het moet klikken tussen jou en de coach. Iemand die een accreditatie heeft van NOBCO, de beroepsvereniging voor coaches, is meestal wel betrouwbaar. Maar als een beroepsregister jou niks zegt, moet je dat eigenlijk ook uitzoeken."

Gelukscoach worden in één dag

Het is verder belangrijk om de opleiding van een coach te controleren. Want behalve veel gelukscoaches zijn er ook veel cursussen tot gelukscoach. "Het aanbod is absurd", zegt Weijers. "Op fastcoaching.com kun je bijvoorbeeld in een dag een gediplomeerd levenscoach worden. Nou sorry, maar dat is net zo geloofwaardig als een schriftelijke cursus biljarten." 

Schotanus-Dijkstra volgt zelf momenteel een opleiding tot gelukscoach. "Ik ben afgestudeerd psycholoog, ben op het onderwerp gepromoveerd en weet er inhoudelijk wel veel van, maar ik beheers nog niet alle gesprekstechnieken. Als iemand maar één cursus heeft gevolgd, moet je je afvragen of zo iemand geschikt is."

Het is een luxeprobleem

Wat Weijers betreft, hoeft niemand bergen geld uit te geven aan het vinden van geluk. "Geluk zit niet in najagen van succes, maar in gelukkig zijn met wat je hebt. En het is een luxeprobleem. Iemand die met zijn gezin op een rubberen bootje op de Middellandse zee drijft en zich afvraagt of ze het overleven, denkt niet na over het reinigen van zijn chakra’s. Als je tijd hebt om te zoeken naar geluk, heb je niet zoveel te klagen."

In therapie

De professionelere zelfhulpboeken, cursussen en therapieën gaan uit van verschillende methodes. Ze zijn allemaal gericht op het verminderen van klachten. Psycholoog Schotanus-Dijkstra legt er drie uit. 

Problemen oplossen

De cognitieve gedragstherapie is probleemgericht: welke problemen heb je, wat is de oorzaak en hoe ga je die oplossen? Je neemt negatieve gedachten op de korrel: kloppen die wel? Deze therapie is veelal gericht op je verleden.

Negativiteit accepteren

Mindfulness en commitmenttherapie gaan om het accepteren van je negatieve gedachten. Je negeert ze niet en probeert ze niet op te lossen, maar je word je ervan bewust dat je ze hebt. En je leert in het nu te leven.

Je sterke punten

De positieve psychologie, die Schotanus-Dijkstra aanhangt, is gericht op je toekomst: Hoe wil je graag zijn? Hoe kun je dingen doen die leuk vindt én waar je goed in bent? Je kijkt minder naar problemen of negatieve gedachten en meer naar je sterke kanten, je ambities en positieve dingen. 

01 januari 2017 16:56, in:

Geluksweek

Ben jij de gelukkigste Nederlander? Dan heb je vrienden, werk en geen (kleine) kinderen

De gelukkigste persoon in Nederland is een 20'er (of 65-plusser) die in Drenthe woont, een relatie heeft zonder (jonge) kinderen, regelmatig een glaasje drinkt, psychisch gezond is en werk heeft. Dat weten we dankzij de stapel onderzoeken naar geluk.

De uitkomsten van al die onderzoeken naar geluk hebben wel degelijk dingen gemeen, zegt geluksprofessor Ruut Veenhoven, socioloog en emeritus hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze zijn altijd te herleiden tot deze twee conclusies: mensen die gelukkig zijn hebben veel zelfstandigheid, en ze hebben goede sociale contacten.

Ben jij gelukkiger of minder gelukkig dan gemiddeld? Bekijk het hier.

Neem bijvoorbeeld de leeftijden waarop we het gelukkigst zijn: in de twintig of boven de 65. Het zijn de leeftijden van de mensen die de meeste vrijheid hebben om te doen wat ze willen.


Stellen met kleine kinderen zijn minder gelukkig dan stellen zonder kinderen (foto: iStock).

Geen jengelende kinderen

Twintigers zijn vaak het huis uit, dus geen ouders die hen vertellen wat ze moeten doen, en hebben vaak nog geen kinderen die een groot deel van hun leven en relatie bepalen. Of, zoals Veenhoven het omschrijft: "Als je kinderen hebt, ben je ineens geen Romeo en Julia meer, maar papa en mama." Zijn we eenmaal 65-plus, dan zijn de kinderen waarschijnlijk het huis uit, zijn we met pensioen en kunnen we doen waar we zin in hebben.

Een paar gelukscijfers:

 • Nederlanders geven hun leven al een paar jaar op rij gemiddeld een 7,6, blijkt uit de World Database of Happiness. Sinds de jaren 70 stijgt dat cijfer langzaam van een 7 richting een 8. Volgens het CBS geven we ons leven gemiddeld een 7,1.
 • Mensen die wekelijks sporten, zijn het vaakst gelukkig: 87,4 procent van hen zegt tevreden te zijn met z'n leven. Van mensen die dagelijks sporten, is dat 86,7 procent. Niet-sporters zijn minder vaak gelukkig. Van hen zegt 79,7 procent tevreden te zijn met zijn leven.
 • Van de mensen die dagelijks contact hebben met familie, is 86,1 procent tevreden met zijn sociale leven. Van de mensen die dagelijks contact hebben met vrienden, is dat zelfs 89,6 procent. Bij de groep mensen die zelden of nooit contact hebben met vrienden, is dat percentage een stuk lager: 49,1 procent.

Bron: CBS/World Database of Happiness

Partner houdt je bij de les

Geen jonge kinderen dus, maar een relatie is wel belangrijk voor ons geluksgevoel, bleek eerder uit cijfers van het CBS. En dan gaan we er even van uit dat het gaat om een gezonde, goede relatie.

Het is niet alleen gezelliger met zijn tweeën, een partner biedt ook 'preventieve geestelijke gezondheidszorg', zoals Veenhoven dat noemt. "Een partner houdt je bij de les als je rare dingen gaat denken of zeggen. Als je alleen bent, kun je zonder dat je het door hebt een beetje raar worden."

Ongelukkig in de grote stad

En moeten we - met onze partner - dan massaal naar Drenthe verhuizen? Daar zijn mensen volgens de Universiteit van Wageningen namelijk het gelukkigst. Nee helaas, zegt Veenhoven. Het geluk in Drenthe ligt meer aan de mensen die er wonen zelf dan aan het mooie Drentse landschap.


In Drenthe wonen de meeste gelukkige mensen, maar dat komt niet door het landschap (foto: ANP).

Daarbij komt dat in Drenthe de steden kleiner zijn. Hoe stedelijker een gebied is, hoe ongelukkiger de mensen die er wonen. "Steden als Amsterdam trekken meer ongelukkige mensen aan", verklaart Veenhoven. "Als ontevreden vrijgezel ga je bijvoorbeeld sneller in Amsterdam wonen dan in Meppel. Er verhuizen meer buitenbeentjes, eenzame mensen en gekken naar grote steden. Die heb je in Drenthe niet zo veel."

In deze landen zijn mensen het gelukkigst:

1. Denemarken
2. Zwitserland
3. IJsland
4. Noorwegen
5. Finland
6. Canada
7. NEDERLAND
8. Nieuw-Zeeland
9. Australië
10. Zweden

Bron: VN-organisatie SDSN Earth Institute

Maakt geld gelukkig?

Zijn we in de 'werkzame leeftijd', zoals dat heet, dan vinden we onze dagen leuker als we ook echt werken, constateert het CBS. Dat komt omdat we dan waarschijnlijk meer geld hebben. "Je hebt gewoon minder zorgen als je wat geld hebt."


Elke keer opnieuw is het spannend: wie wint een grote loterij? Maar echt gelukkig worden we niet van zo'n prijs. (Foto: ANP)

Maar het winnen van een loterij heeft niet hetzelfde effect: "Niet alleen hebben mensen dan de neiging om onverstandige dingen te doen, als je het geld zelf verdient, is het een opsteker voor je zelfvertrouwen. Een loterij winnen is dom geluk dus dat gevoel blijft minder lang hangen."

Vrijwilligerswerk

Er is nog een reden dat werkende mensen gelukkiger zijn, zegt Veenhoven. "Veel mensen die werkloos zijn, hebben ook andere problemen, bijvoorbeeld met hun gezondheid. Daardoor waren ze al minder gelukkig." Of we dan parttime of fulltime werken, maakt voor ons geluk weinig uit. "Als je die keuze maar zelf maakt."

Nog een voordeel van werk: het geeft ons sociale contacten. "Je komt leuke mensen tegen terwijl je anders voor de tv had gezeten." Daarom is ook vrijwilligerswerk goed voor ons geluksgevoel. "En daarmee doe je ook nog eens iets goeds voor de wereld, wat ook weer een goed gevoel geeft." 


Koningin Máxima steekt de handen uit de mouwen tijdens NL Doet. Wie vrijwilligerswerk doet, is gelukkiger. (Foto: ANP)

Liever hartprobleem dan pijn

Ben je niet gelukkig: dan hoef je niet direct een partner, huis in Drenthe en een goede baan te vinden. "Van de mensen die hun leven een onvoldoende geven, schat ik dat de helft er baat bij zou hebben om naar een psycholoog te gaan", zegt Veenhoven. Want psychische klachten dragen er heel duidelijk aan bij dat mensen minder gelukkig zijn.

Lichamelijke aandoeningen kunnen we daarentegen vaak beter aan, zegt Veenhoven. "Tenzij het pijn is: mensen met reuma hebben bijvoorbeeld echt last van hun ziekte en zijn daardoor minder gelukkig. Maar bijvoorbeeld hartproblemen hoeven ons geluk niet in de weg te staan, omdat we daar niet continu mee worden geconfronteerd."

Neem nog een drankje

Is je goede voornemen om dit jaar helemaal niet meer te drinken? Laat dat voornemen dan maar varen: geheelonthouders zijn gemiddeld minder gelukkig dan mensen die matig (voor vrouwen één glas en voor mannen maximaal twee) drinken. 

"Dat is enerzijds selectie: geheelonthouders hebben soms gezondheidsproblemen en zijn daardoor minder gelukkig. En anderzijds ontspant alcohol en wordt een gesprek in de kroeg dus makkelijker als je iets gedronken hebt. Dus dan heb je makkelijker sociaal contact. Dat geldt natuurlijk wel alleen voor de eerste drankjes, na het derde drankje wordt het negatieve effect langzaamaan groter dan het positieve", zegt Veenhoven.

01 januari 2017 16:55, in:

Geluksweek

Ben jij gelukkiger dan gemiddeld? Bekijk het hier

Nederlanders geven hun leven gemiddeld een 7,1. Maar er zijn verschillen tussen jong en oud, man en vrouw en laag- en hoogopgeleid. Check hier of jij gelukkiger of juist ongelukkiger bent dan het landelijk gemiddelde?

Klik hier om de tool in je smartphone-app te bekijken

De rapportcijfers in deze tool zijn gebaseerd op onderzoek van het CBS. Het cijfer dat iemand aan zijn leven geeft wordt bepaald door het gemiddeld antwoord op de vraag hoe gelukkig mensen zijn met de volgende situaties:

 • Financiële situatie nu
 • Financiële toekomst
 • Dagelijkse bezigheden
 • Gezondheid
 • Sociale leven
 • Vertrouwen in de overheid
 • Veiligheid
 • Buurt
28 december 2016 09:31, in:

Geluksweek

Nieuw jaar, nieuw (gelukkig?) leven

Nieuw jaar, nieuw (gelukkig?) leven

Droom jij er ook weleens van? Zomaar naar het buitenland vertrekken, of je baan opzeggen om iets heel anders te gaan doen? Met het nieuwe jaar voor de deur is het de tijd om de balans op te maken: ben je eigenlijk nog wel tevreden? Renée en Sheu besloten allebei in 2016 om het roer helemaal om te gooien. Spannend natuurlijk, maar geen garantie voor geluk, zegt professor Meike Bartels.

Renée van Heteren (31)
Het was Renée’s vriend Emiel die met het plan kwam. Hij zat op zijn Amsterdamse kantoortje freelancewerk te doen en staarde door het raam naar de regen buiten. Hij bedacht zich dat het voor zijn schrijfklus niet nodig was geweest om de deur uit te gaan. En dat hij dus ook prima vanaf een andere plek zijn werk zou kunnen doen. Een warm land bijvoorbeeld. Renée, zelf ook werkzaam als journalist, had wel oren naar dat idee. Het duurde wel nog even voor het er daadwerkelijk van kwam. “Mijn moeder was destijds ernstig ziek. Pas na haar overlijden kwam het plan weer op tafel.” Dat was begin 2015. Elf maanden later stapten Renée en Emiel in het vliegtuig richting Colombia. “We zijn allebei niet impulsief. Dus we wilden rustig een keuze maken en ons heel goed voorbereiden. Zodat we niet met hangende pootjes weer terug zouden komen.” Voor vertrek was Renée wel zenuwachtig of het qua werk goed zou lopen, of ze wel genoeg zouden verdienen. Maar dat kwam helemaal op zijn pootjes terecht. “We hebben het afgelopen jaar juist veel gewerkt. Misschien wel meer dan anders. Omdat we toch wilden bewijzen dat we het konden.” Het schrijvende duo reisde van Colombia naar Nicaragua door naar Oeganda en eindigde in Thailand. “Het was natuurlijk niet altijd overal even leuk, maar spijt heb ik echt nooit gehad. Het is een enorm enerverend jaar geweest. We hebben ontzettend veel bijzondere mensen ontmoet. Locals, maar ook andere digitale nomaden, mensen die net als wij met hun laptopje de wereld over reizen en zo hun werk altijd bij zich hebben. Ik vond het leuk om te merken hoe snel je je ergens anders thuis kunt voelen en hoe je weer routine opbouwt.” Ook met elkaar ging het erg goed. “We woonden nog niet heel lang samen toen we aan dit avontuur begonnen, maar hadden van tevoren onze zwakke punten door genomen. Ik kan best snel gaan flippen om dingen die eigenlijk niet heel belangrijk zijn. Dus ik heb hem gezegd dat dat ongetwijfeld een paar keer zou gaan gebeuren. Op reis hebben we wel eens ruzie gehad, maar nooit over fundamentele dingen. Het kwam dan voort uit de situatie waar we ons in bevonden. Door stress, honger of de hitte.” De probleempjes vallen in het niet bij al het moois wat ze hebben meegemaakt en daarom gaan Renée en Emiel in 2017 gewoon door en kijken ze heel positief op het afgelopen jaar terug. “Er zijn zoveel momenten geweest dat we bijna uit ons vel barstten van geluk. Tijdens een safari in Afrika of het varen op een zeilboot langs de Caribische San Blas eilanden. Maar het waren vooral ook de dagelijkse dingen. Achterop de motor door Kampala crossen van en naar het kantoor waar we werkten. En zo de zon onder zien gaan. Dat voelt echt magisch.”

RTL Nieuws Geluksweek

Het nieuwe jaar staat voor de deur en we maken een nieuwe start. Wat maakt jou nou gelukkig? Wat zijn de gelukkigste mensen van Nederland? Hoe word je in 2017 gelukkiger? En is het streven naar geluk eigenlijk wel zo gezond? Volg vanaf 1 januari alles over geluk in Nederland tijdens de Geluksweek van RTL Nieuws.

Sheu Jaggan (44)
Voor Sheu staat een groot culinair avontuur op het punt om te beginnen. Hij heeft zijn vaste inkomen als business consultant opgezegd om op 6 januari, de dag dat hij 45 wordt, in Voorburg een Surinaams restaurant te openen. Met deze stap slaat Sheu twee vliegen in één klap; zijn honger naar ondernemen wordt gestild en zijn behoefte aan meer vrijheid is bevredigd. Het was het afgelopen jaar gaan borrelen nadat Sheu van zijn neef een filmpje doorgestuurd kreeg van motivational speaker Les Brown. “Dat filmpje duurde 45 minuten en ik zette het aan voordat ik naar bed ging. Heb het van begin tot eind gekeken en ik had daarna zoveel energie dat ik niet meer kon slapen.” De plannen en ideeën die hij had om zelf meer te gaan ondernemen wilde hij gaan uitvoeren. Dus toen een kans zich voordeed greep Sheu die met beide handen. “Ik reed al 13 jaar dagelijks langs een apart winkeltje vlakbij mijn huis. Plots hing daar een A4’tje op de deur waarop stond dat het pand te huur was. Ik heb meteen gebeld en het was vrij snel geregeld.” Sheu staat te popelen om de sprong te wagen. “Mijn zus vroeg het net nog aan me: ‘Weet je echt zeker dat je je baan opzegt? Ik vind het wel spannend hoor.’ Maar ik weet het 100% zeker. Het is een flinke stap en ik geef er een goede baan voor op, maar dat beknelt me niet. Natuurlijk heb ik af en toe wel de kriebels en ben ik benieuwd hoe het zal gaan, maar ik barst van het zelfvertrouwen en geloof heilig in mijn concept.” Verse producten en gerechten naar authentiek Surinaams recept. Dat is waar Sheu zich vanaf nu op gaat richten. De inspiratie komt onder meer van zijn oom uit Suriname. “Hij heeft een zaak waar hij maar één ding verkoopt; roti. Daar word je in Suriname mee dood gegooid, maar Chris Roti Shop steekt met kop en schouders boven het andere aanbod uit en is een begrip geworden. Omdat hij echt voor kwaliteit gaat en dat wil ik ook. Je moet achter je eigen smaak staan.” Door zijn droom te volgen verruilt Sheu het kantoor voor de keuken, want hij gaat zelf de Surinaamse broodjes en roti bereiden. Zijn familie en vriendin springen bij waar nodig. "Wij zijn van kleins af aan al gestimuleerd om lekker eten klaar te maken.” Misschien dat zijn twee dochters van 15 en 7 later ook hun vader komen bijstaan. “Elke keer dat ze bij mij zijn vragen ze of we niet naar de zaak kunnen, want ze willen meehelpen.” Net als Sheu zien de meiden de toekomst rooskleurig tegemoet. “Ze vinden het helemaal geweldig.”

Wat maakt jou gelukkig?

Ieder mens heeft wel eens het gevoel dat het anders kan, maar bij de een is de drang om daar daadwerkelijk iets mee te doen groter dan bij de ander. Er is geen vaste formule om geluk te vinden, dus zal elk van ons daar zijn of haar eigen weg in moeten volgen. Meike Bartels is hoogleraar Genetica en Geluk en legt uit waarom het voor iedereen anders is.

“Sommige mensen houden van spanning en verandering, maar anderen juist helemaal niet. De één wil niets liever dan nu al weten hoe morgen eruit gaat zien, de ander verafschuwt dat idee.” Verandering van omgeving is dus niet per definitie de oplossing als je niet lekker in je vel zit, want ook op een prachtig tropisch eiland kun je je doodongelukkig voelen. “Een deel van het onderscheid in geluksgevoel tussen mensen komt omdat we genetisch van elkaar verschillen. De een is van nature gelukkiger dan de ander. Ook de mate waarin we gevoelig zijn voor de omgeving of voor bijvoorbeeld training verschilt per persoon. Geluksgevoel komt door een combinatie van genen en omgeving. Je wordt geboren met een bepaalde genetische aanleg, maar de omgeving bepaalt of en in hoeverre dat tot uiting komt. Het is een heel interessant en complex samenspel.”

Veertig procent van de verschillen in geluksgevoel tussen mensen is door onze genen bepaald. Dat is dus het biologische aspect. Daarnaast is ook je culturele achtergrond van invloed; waar en hoe je opgroeit. Maar bepaalde aspecten van geluk zijn universeel. “Iedereen op de wereld wil een goede gezondheid en geluk voor zijn of haar kinderen, familieleden en vrienden. Dat is dan weer cultuur onafhankelijk.”

Maar wanneer moet je nu op zoek gaan naar geluk en wanneer tevreden zijn met wat je hebt? Volgens Bartels is er maar één manier om daar achter te komen. “Proberen! Al is dat voor de een makkelijker dan voor de ander. Er is niet altijd een keuze, want er moet toch brood op de plank komen. Dus theorie en praktijk kunnen niet altijd samen. In theorie moet je uitproberen waar je gelukkig van wordt, maar dat moet in de praktijk maar net kunnen.” Niet voor iedereen is een drastische omschakeling dus weggelegd, maar wie met kleine veranderingen gaat aftasten kan net zo goed geluk aantreffen.

Door Kita van Slooten

27 december 2016 12:27, in:

Geluksweek

Gelukkig gescheiden: ik heb een nieuwe dosis lef

Gelukkig gescheiden: ik heb een nieuwe dosis lef

Geluk zit 'm soms in grote dingen. Vorig jaar rond deze tijd besloot tekstschrijfster Hanneke Mijnster dat het maar eens uit moest zijn met haar ingeslapen relatie. En wat blijkt? Van scheiden kan je dus razend gelukkig worden. 

Van alle goede voornemens van afgelopen jaar, heb ik me alleen aan de moeilijkste gehouden: scheiden. Zoals er in de eerste week van januari hordes luilakken naar de sportschool rennen, sprinten velen ook naar de scheidingsadvocaat. Advocaten zien een duidelijke piek na een periode van vakantie, in de zomer of na kerst. Mijn voornemen paste dus keurig in de trend. En nu is de relatie met mijn ex beter dan ooit. 

Vijftien jaar waren we samen. Net geen highschool-sweethearts meer, al kun je dat best zo stellen. Ik was 19. Voor de vorm woonde ik nog anderhalf jaar in een studentenhuis, daarna trok ik bij hem in. Kat eruit, meisje erin. Een jaar lang kookten we Chicken Tonight in zijn studio, waarin we midden in de nacht pannen en emmers onder het lekkende dak plaatsten. Tussen alle onzekerheid in het adolescentenleven stond één ding als een paal boven water: bij deze man wilde ik blijven.

Vaste verwachtingen
Op mijn 21ste had ik nog geen rijbewijs en diploma, maar kocht al wel mijn eerste huis. We deelden grote dromen over reizen door Amerika en werken voor de grote jongens in reclame- en medialand. Daarin vonden we elkaar keer op keer. We deelden de liefde voor muziek en voor design, en genoten van het loswurmen van onze Bredase wortels en het opbouwen van een leven in Amsterdam. Ik genoot van het grote-mensen-leven dat we leidden, het gaf me rust.

Tien jaar, vijf banen, drie woonplaatsen en twee kinderen verder, was het precies dat leven dat me aanvloog. Want: alle routines, meningen, relaxmomenten en verwachtingen lagen vast. We groeiden samen op en hadden te lang niet meer gekeken naar de personen die we waren geworden. Ik wilde alleen op reis, nieuwe vrienden maken en mezelf ontwikkelen als zzp'er. Hij wilde thuis het liefst gewoon even bijkomen van de weken vol overwerk.  

Ik was niet meer het onzekere meisje van toen en hij niet meer de rustige vrolijkerd. We waren twee ploeterende alen in een vat vol verwachtingen. Maar ja, wat dan? Je hebt toch die kinderen. Dat huis. Die mooie jaren achter je. Je past je aan. Uit je ongenoegen. Fantaseert hoe het is om weer verliefd te worden. Probeert toch dichter bij elkaar te komen met etentjes. En waar praat je dan over? Over de kinderen. Over werk. Dingen die stom zijn. Niet meer echt met elkaar, over hoe het nu met de ander gaat. En met jezelf. “We moeten op vakantie!,” probeerde hij nog. En ik dacht: hoe moet dat dan, twee weken in Italië? Het is niet meer wat het was. Maar ja. Je gaat toch niet zomaar weg als er geen aantoonbaar leed is? Een beetje ruzie is gezond toch? We zagen er zo gelukkig uit in het straatbeeld. Geen overspel, geen schulden, geen verslaving. Dan geef je toch niet zomaar toe aan knagend onbehagen? Jawel. Júist dan.

Zuiver kijken
Dan kijk je namelijk nog zuiver naar elkaar en kun je zo vriendschappelijk mogelijk jullie nieuwe fase ingaan. Ik weet nog exact wanneer het inzicht kwam. We zaten met de hele schoonfamilie aan het diner en het was zo’n avond waarop lachsalvo’s en goede gesprekken elkaar afwisselden. Het was echt gezellig en toch zag ik: dit is mijn wereld niet meer. Mijn man is goed zoals hij is, alleen niet meer de man voor mij. Er hoeven geen compromissen meer, geen gunnen en geen eisen. Het is beter als we elkaar loslaten.

Het toegeven aan jezelf is één ding, het uitspreken is een ander verhaal. Wekenlang worstelde ik en wachtte ik - heel naïef - het juiste moment af. Natuurlijk is er geen juist moment. Uiteindelijk stelde hij de de grote vraag en hoefde ik alleen nog maar in te koppen. Hij wilde nog niet opgeven en ik wist dat de knoop doorgehakt moest worden. Ik voelde me vreselijk verdrietig en tegelijk sterker dan ooit. Een tweestrijd die zorgde dat ik pas weken later voor het eerst kon huilen. Het duurde nog wel een paar maanden voordat de tafel-en-bedfase een feit was. Er vloeiden tranen, er werd verhuisd en voorzichtig ge-co-ouderd. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en gaat het verrassend goed. Ex en ik lijken weer meer op de vrienden die we vroeger waren, zonder alle belemmerende verwachtingen die bij een relatie horen.

Nieuwe dosis lef
De eerste week zonder kinderen en zonder ex bulkte ik van de energie. Opgelucht dat het grote verhuismoment voorbij was. En vooral dat het zo goed was gegaan. Ik heb - bewust in mijn eentje - het huis opnieuw geschilderd, een nieuwe vloer laten leggen en de meubels die nog over waren anders gezet. Mijn huis, een meisjeshuis. Op dag 4 kwam een vriendin me ophalen om uit eten te gaan en haalde ik om 18.15 uur mijn deur van het nachtslot. Ik zat heerlijk in mijn cocon. 

Een vriendin zei laatst dat ik misschien wel het beste tot mijn recht kom als co-ouder, en ik denk dat ze gelijk heeft. Ik geniet van mijn twee jongens, en ik geniet ook bijzonder van mijn week alleen. Ik reisde alleen naar New York, ontmoet nieuwe mensen, eet ineens vissoorten waar ik vroeger van gruwelde en probeer allemaal nieuwe dingen. Er is een nieuwe dosis lef aangeboord met het nemen van deze beslissing. En dat is fijn. Ik leer nu vooral om alleen te zijn. Laat ik daar niet te rooskleurig over doen, overigens. Dat is echt wel moeilijk soms. Maar wel goed.  

Er is rust en overzicht in mijn leven, in dat van hem en zelfs voor de kinderen. Ook zij voelen dat de strijd uit de lucht is. We drinken elke week een kop koffie en vieren dit jaar Oud & Nieuw samen met de kinderen en mijn ouders. Ik hoop dat in 2017 iemand heel gelukkig met hem wordt. En hij met haar. 

Hanneke Mijnster (36) is freelance tekstschrijver. In 2016 scheidde ze - zonder officieel huwelijk - van haar vaste baken. Nu woont ze met haar twee zoons van 6 en 7 in het vroegere gezinshuis in Haarlem.