Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

14 november 2017 15:08

'Geen alarmsysteem op Apache-helikopters voor elektriciteitskabels en -masten'

De lage trainingsroutes die door de Apache-helikopter tijdens avondvluchten worden gevlogen, worden van tevoren uitgebreid verkend. "Het is gecheckt en ingetekend", zegt oud Apache-piloot Frank tegen RTL Nieuws.

De vlucht was een geplande trainingsvlucht bij duisternis, waarbij onder andere het laagvliegen om radarsystemen te omzeilen werd geoefend. De Apaches mogen tot 35 meter hoogte vliegen of zoveel lager als nodig is.

Wat er gisteravond is gebeurd, kan de 51-jarige Frank ook niet zeggen. "Dat moet duidelijk worden uit onderzoek." Maar de oud-piloot, die zelf 25 jaar bij de luchtmacht werkte voordat hij 10 jaar geleden overstapte naar de burgerluchtvaart, kan wel vertellen hoe de voorbereidingen er uit zien.

Onbegonnen werk

"Er wordt voorafgaand aan zo'n lage vlucht overdag een voorverkenningsvlucht uitgevoerd. Daar wordt gekeken welke masten en kabels op de route liggen. Op een kaart wordt dan ingetekend waar de kabels hangen en de masten staan. Ook wordt daar bij gezet hoe hoog de kabels hangen en hoe lang de masten zijn. Die krijgen de piloten daarna mee."

Op een Apache zitten volgens Frank geen speciale alarmsystemen die waarschuwen tegen dit soort kabels. "Dat is onbegonnen werk. Maar je hebt wel een scherm van de omgeving en een kaartje." Zolang Apache-piloten de medische test halen, mogen ze vliegen. Die test wordt elk jaar gedaan.

Excuses

Vandaag laat de Koninklijke Luchtmacht ook weten dat ze avondvluchten gewoon blijven uitvoeren in het laagvlieggebied boven de provincie Utrecht en een deel van Gelderland. De omgeving van Zoelmond, waar de Apache gisteravond tegen een bliksemdraad vloog, wordt gemeden zolang de toedracht van het incident niet bekend is.

De luchtmacht bood ook excuses aan. "De vliegers zijn erg geschrokken. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. We vinden het ontzettend vervelend dat zoveel mensen getroffen zijn door de stroomstoring."

Meer op rtlnieuws.nl:
Nog geen nieuwe bliksembeveiliging elektriciteitskabels na botsing Apache

Topnieuws