We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 januari 2017 17:30

Familie Mitch Henriquez wil afdwingen dat agenten alsnog vervolgd worden

Familie Mitch Henriquez wil afdwingen dat agenten alsnog vervolgd worden
Mitch Henriquez kwam in juni 2015 om het leven na hardhandig optreden van de politie.

Twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez worden vervolgd door het Openbaar Ministerie. De andere drie niet, tot woede van de familie.

De nabestaanden starten een zogenoemde artikel-12 procedure om af te dwingen dat de drie agenten alsnog worden vervolgd. Deze klachtprocedure kun je beginnen als je het niet eens bent met de beslissing van het OM om niet te vervolgen. De twee advocaten van de nabestaanden bevestigen dat zij de artikel 12-procedure formeel in gang hebben gezet bij het Gerechtshof in Den Haag.

Nekklem

Mitch Henriquez kwam in juni 2015 om het leven. De 42-jarige Arubaan werd aangehouden tijdens een festival in Den Haag. Agenten sloegen hem en gebruikten een omstreden nekklem. Henriquez kreeg geen lucht meer en stierf.

Het Openbaar Ministerie vervolgt nu twee agenten die hard geweld gebruikten. Zij worden verdacht van doodslag, danwel dood door schuld en ook van zware mishandeling met de dood tot gevolg. Volgens het OM hebben de handelingen van de drie andere agenten niet bijgedragen aan de dood van Henriquez.

Verantwoordelijkheid andere agenten

Richard Korver, advocaat van de familie van Henriquez, bestrijdt dat laatste. "Ze zijn als groep agenten overgegaan tot een groepsaanhouding. Dat is een gecoördineerd geheel. Dat is ook te zien op die filmpjes. Op iedere ledemaat zit een agent. Dan werk je samen, je bent professional. Dat betekent ook dat je een verantwoordelijkheid hebt om in te grijpen als het mis gaat. Dat is niet gebeurd. Het is gruwelijk misgegaan."

Alle vijf agenten zouden voor de rechter moeten komen, ook al is de één misschien meer verantwoordelijk dan de ander. "Maar het kan niet zo zijn dat er drie weglopen zonder vervolging. Ze hadden een ribbenkast ingeklemd en één heeft een beenklem gezet. Stel dat die drie er niet waren geweest, dan was meneer Henriquez niet doodgegaan. Het feit dat deze agenten meneer Henriquez onder controle brengen, heeft wel degelijk bijgedragen aan zijn dood."

Het gerechtshof moet gaan bepalen of de klacht van de familie gegrond is. Begin april start de rechtszaak tegen de twee agenten die sowieso voor de rechter moeten verschijnen.

Steeds vaker Artikel-12 procedures

Met een artikel 12-procedure kun je bij de rechtbank bezwaar maken tegen het besluit van het Openbaar Ministerie om iemand niet te vervolgen. Dat gebeurt steeds vaker: in 2010 waren er nog ruim 2500 artikel-12 zaken, in 2015 waren het er al meer dan 3000.

2010: 2553    
2011: 2491    
2012: 2652    
2013: 2853   
2014: 3107    
2015: 3029    

De kans op succes is niet heel groot: in 10 procent van de gevallen beslist de rechtbank dat er alsnog vervolgd moet worden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws