Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

10 mei 2017 11:15

Experiment met eindexamen Nederlands: 'Het wordt dit keer écht niet te lang'

Ieder jaar is er gedoe over het eindexamen Nederlands. Het is te lang, de vragen zijn te lastig of op verschillende manieren uit te leggen. Is het examen moeilijker of zijn jongeren gewoon slechter in Nederlands dan een jaar of twintig geleden?

Vorig jaar klaagden duizenden scholieren dat het examen te lang was en dat ze niet aan de laatste vragen toekwamen.

ZIE OOK: Laat die energiedrank maar staan: dit helpt wél bij examens

Het gros van de klachten over het examen Nederlands gaat erover dat het te lang of te moeilijk is. Daarnaast klagen ook veel leerlingen dat de vragen anders geïnterpreteerd moesten worden dan zij hebben gedaan.

"Nederlands is het examen waar we traditiegetrouw de meeste klachten over krijgen", zegt Sterre Teunissen van het LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. "Nederlands is interpretatiegevoelig, het is geen wiskunde waarbij het ene antwoord goed is en het andere fout."

Als er veel van zulke klachten binnenkomen, kan het College van Toetsen en Examens ervoor kiezen om het nakijkmodel aan te passen of aan te vullen. Omdat dit de afgelopen jaren veel gebeurde, kiest het college dit jaar voor een iets andere aanpak.

Extra ronde

Het heeft daarvoor twintig docenten uitgenodigd die donderdag met de examens Nederlands van hun vwo-leerlingen langskomen. "We willen samen kijken hoe het correctievoorschrift het doet", zegt woordvoerster Mirjam Kapelle.

Met de extra ronde hoopt het CvTE te voorkomen dat er telkens aanvullingen op het nakijkmodel komen. Het correctievoorschrift komt vrijdag 12 mei beschikbaar voor docenten en leerlingen, twee dagen later dan gebruikelijk.

Dubbelzinning

Docent Nederlands Arnoud Kuijpers is blij met de 'voorronde'. "Het is heel duidelijk wat er geleerd moet worden voor het examen Nederlands. De teksten zijn vanzelfsprekend complex, maar de vragen zijn lang niet altijd slechts op één manier goed te beantwoorden. Ik geloof niet dat het meespeelt dat het Nederlands van de leerlingen minder goed is geworden."

RTL Nieuws op Instagram

Havisten Romee en Janine, en vmbo'er Tim

Drie middelbare scholieren nemen vanaf vandaag het Instagramaccount van RTL Nieuws over. Zij houden onze volgers op de hoogte over hun verrichtingen bij de eindexamens. Volg Romee, Janine en Tim via Instagram.com/RTLNieuws.

Topnieuws