Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 mei 2018 07:49

Elk jaar op oma's verjaardag naar McDonald's: 'Ze had dit prachtig gevonden'

Elk jaar op oma's verjaardag naar McDonald's: 'Ze had dit prachtig gevonden'

Carla gaat elk jaar op de verjaardag van haar overleden moeder samen met haar man en kinderen naar de McDonald's om frietjes te eten. "In de auto, want dat vond oma het gezelligst." Carla is niet de enige die de verjaardag van een overledene viert.

Wat doe je op de verjaardag van een overleden familielid of goede vriend? Ga je naar iemands graf om een bloemetje te leggen of pak je uit met een feestje om de overleden persoon te eren? Volgens psycholoog en rouwdeskundige Petra van der Heiden kan het helend zijn om overledenen op speciale wijze te herdenken. We vroegen jullie hoe jullie geliefden herdenken op hun verjaardag of sterfdag.

ZIE OOK: Zo help je iemand die rouwt

Frietjes eten

De moeder van Carla Cooijmans-Lasschuit was zeventig toen ze overleed. Ze hield ervan om samen met haar kleinkinderen een dagje uit te gaan. Zo'n dag werd steevast afgesloten bij McDonald's, want dat vond oma lekker. Met haar man kwam oma Jans er nooit, want die at liever thuis. "Zodra ze met de kleinkinderen was, probeerde ze of ze hen langs de McDonald's kon laten rijden", vertelt Carla.

Na het overlijden van oma Jans besloot Carla om de traditie met haar man en kinderen voort te zetten. "Elk jaar op oma's verjaardag zitten we met zijn vieren in de auto friet te eten. De hele auto stinkt achteraf, maar dat maakt niet uit", lacht Carla. "Als oma dit had geweten, zou ze het geweldig hebben gevonden."

Verplichting

Een speciale dag of activiteit ter ere van een overleden persoon kan volgens rouwdeskundige Van der Heiden goed werken in het rouwproces. Hoe je het best invulling geeft aan zo'n dag verschilt van persoon tot persoon. "Een kaarsje aansteken en stilstaan bij iemands foto kan ook genoeg zijn", zegt ze. "Het gaat erom wat de dag of activiteit met jou doet. Als het je een goed gevoel geeft om samen iets speciaals te doen is het prima", legt ze uit.

Ook is het volgens Van der Heiden belangrijk dat de dag niet als een verplichting voelt. "Als jouw favoriete rockband optreedt op de sterfdag van je oma moet je daar gewoon heen kunnen zonder schuldgevoel", zegt ze. "Waarschijnlijk had je oma dat ook niet erg gevonden." We moeten volgens Van der Heiden niet vergeten dat we naarmate we ouder worden, meer mensen verliezen. "Dan krijg je het behoorlijk druk als je voor al die mensen een speciale dag organiseert, maar nogmaals, als dat jou dan een goed gevoel geeft, is het prima."

Dax-Dag

Dionne de Paus verloor op 8 november 2013 haar zoontje Dax bij haar bevalling. Sindsdien viert ze elk jaar 'Dax-dag' op de geboorte- en sterfdag van haar zoontje. "Ik heb de tip van een lotgenoot gekregen", vertelt ze. "Die wees me erop dat het beter is om stil te staan bij het feit dat Dax een kwartier heeft geleefd op 8 november in plaats van bij het feit dat hij die dag ook stierf."

Dionne heeft in haar huis een speciale herdenk plek gemaakt voor Dax. Elk jaar op acht november versiert ze de plek met slingers en soms ballonnen. Naaste familie en goede vrienden komen dan langs voor een kop koffie met wat lekkers. "Het is vrij ingetogen, maar het is fijn om die dag stil te staan bij Dax'', vertelt Dionne. 

Samen bowlen

Ook de verjaardag van de overleden dochter van Astrid Haverkamp wordt elk jaar gevierd. Tabitha was 31 jaar toen ze een einde maakte aan haar leven. Elk jaar op 25 januari, Tabitha's verjaardag, gaan haar zussen en beste vriendin samen bowlen. "Tabitha doet dan ook mee", vertelt Astrid. "Haar naam wordt ingevoerd en de meiden gooien om de beurt een bal voor haar.

Moeder Astrid is nog niet mee geweest met bowlen. "Voor mij is het verdriet nog te vers, maar ik vind het ontzettend mooi en lief dat de andere meiden gaan en dat ze mijn dochter er ook zo bij betrekken." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws