Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

01 juni 2016 17:42

Edith wil meer grote kledingmaten: 'Dikke vrouwen mogen niet gestraft worden'

Edith wil meer grote kledingmaten: 'Dikke vrouwen mogen niet gestraft worden'
Edith Dohmen.

De kledingmaat van de gemiddelde Nederlandse vrouw ligt tussen de 42 en 44. Maar de rekken in kledingwinkel gaan vaak tot en met maatje 42. Hoog tijd voor verandering, vindt Edith Dohmen. "Dikke vrouwen mogen niet gestraft worden."

Het is dat ze creatief is, maar Edith Dohmen heeft heel vaak moeite om leuke kleren te vinden in haar maat. Helemaal als het om de laatste mode gaat. "Veel winkels stoppen bij maatje 42, hooguit 44. Niet echt fijn voor vrouwen zoals ik, die maatje 46 hebben."

Haar oplossing: "Kleding combineren. Of zelf je kleding maken. Maar dat is niet voor iedere vrouw weggelegd."

Petitie

Dohmnen wil daarom een petitie starten. Haar doel: "Ik wil dat vrouwenkleding standaard wordt aangeboden van maatje 34 tot en met 48. Daar maak ik me al tien jaar hard voor."

De stylist is weer enthousiast geworden om in actie te komen door de Spaanse Anna Riera. Die is een petitie tegen kledingconcern Zara gestart. De winkelketen zou zich voornamelijk richten op slanke dames. Binnen 24 uur was het eerste kledingstuk in XXL verkocht, meldt de Telegraaf. 


Edith Dohmen heeft maatje 46. 

Herkenbaar

Volgens Edith is het heel herkenbaar. "Als ik met een vriendin ga shoppen die maatje 36 heeft, kan ik vaak niet naar dezelfde winkel. Dat is zo jammer. Ik vind dat vrouwen met allerlei verschillende maten met elkaar in dezelfde winkel moeten kunnen shoppen."

Waarom er zo weinig grote kledingmaten beschikbaar zijn? "Dat vraag ik me mijn hele leven al af. Omdat het duurder is? Omdat fabrikanten een verkeerde kijk hebben op de Nederlandse vrouw en veel kleding nog in Zuid-Europa en AziĆ« worden gemaakt. Daar hebben vrouwen een heel ander postuur."

Niet de dupe

Dohmen vindt niet dat dikke vrouwen gestraft mogen worden omdat ze wat groter zijn. "Of je nu dik of dun bent, iedere vrouw wil er leuk uitzien en met de laatste mode meekunnen. We betalen er gewoon voor, hoor."

Topnieuws