We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 juni 2016 16:27

Digitaal spieken neemt hoge vlucht: student appt zich naar zijn diploma

Studenten zijn massaal gaan frauderen met behulp van mobieltjes, smartwatches en sociale media. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Onderwijsinstellingen kunnen die nieuwe fraudemethoden maar moeilijk bijhouden, waardoor veel van het digitale spieken onopgemerkt én onbestraft blijft. "We zien maar het topje van de ijsberg."

Niet meer voorzichtig over je schouder gluren naar de antwoorden die de buurman invult, maar tijdens een digitale toets stiekem whatsappen via de internetbrowser. Of huiswerkopdrachten delen via Facebook zonder dat je docent het weet, waarmee je soms zelfs bonuspunten voor het tentamen kan verdienen.

Stijging van 76 procent

Het zijn technieken waar studenten tegenwoordig mee frauderen. En dat gebeurt steeds vaker: in vier jaar tijd, tussen 2011 en 2015, steeg het aantal fraudegevallen met 76 procent. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws van de examencommissies van vier universiteiten ontving.

Studenten helpen elkaar graag een handje. Oude tentamens en uitgewerkte huiswerkopdrachten worden op Facebook gedeeld en op sites als studeerslim.nl. Niet altijd zijn docenten daarvan op de hoogte.

Casper Slotboom (21) probeerde eerst een studie psychologie en politicologie aan de universiteit, om vervolgens journalistiek aan een hogeschool te gaan studeren. Op alle drie de opleidingen maakte hij fraude mee. Zelf zegt hij er niet aan mee te doen: "Het is mijn eer te na."

Toets thuis maken

Hij vertelt dat studenten bij psychologie voortgangstoetsen thuis mochten maken. "Binnen no-time hadden we de antwoorden met elkaar uitgewisseld en had bijna iedereen een 10. Daar kwamen ze uiteindelijk achter, dus werden die toetsen afgeschaft", vertelt hij.

Bij zijn studie journalistiek ging ook niet alles volgens de regels. "We hadden laatst een digitaal tentamen waar een oudere surveillant zou controleren. Toen spraken klasgenoten van tevoren af om in de internetbrowser met elkaar te whatsappen, dan konden ze met elkaar over het tentamen overleggen", zegt de student. "De surveillant had niks in de gaten."

'Doen studenten dit?'

Onderwijsinstellingen tasten vaak in het duister over wat hun studenten allemaal uitspoken, waardoor veel fraudegevallen nooit aan het licht komen, concludeert Arie de Wild, onderzoeker en docent aan de Hogeschool Rotterdam.

Samen met een groep studenten onderzocht hij verborgen fraudemethoden die studenten aan de hogeschool gebruikten. De resultaten presenteerden zijn studenten vervolgens aan het bestuur. De Wild: "De studenten begonnen hun presentatie met: 'Sorry dat we niets nieuws hebben gevonden', waarna ze over de fraude vertelden. De bestuursleden keken elkaar vol verbazing aan: doen studenten dit?"

Topje van de ijsberg

De gevallen van fraude die RTL Nieuws gevonden heeft, zijn eigenlijk maar het topje van de ijsberg, denkt De Wild. "Je ziet nu dat sommige grote opleidingen helemaal geen fraudegevallen rapporteren. Dat kan niet waar zijn", zegt de onderzoeker en docent gedragseconomie.

"Als examencommissie kun je niet alleen naar al bekende fraudemethoden zoeken en dan zeggen dat je het goed hebt gedaan als je niets vindt. Je moet ook de ijsberg onder water naar het oppervlak brengen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws