Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 augustus 2017 18:15

Davids en Kluivert op bezoek bij dictator Mugabe

Voormalige voetbalsterren Patrick Kluivert en Edgar Davids hebben een ontmoeting gehad met dictator Robert Mugabe van Zimbabwe.

Robert Mugabe is sinds 1980 de baas van Zimbabwe. De 93-jarige dictator wordt al jaren zwaar bekritiseerd vanwege zijn regeerstijl. Tegenstanders van zijn regime worden zwaar onderdrukt, geweld wordt niet geschuwd. Ook de economie is onder de leiding van Mugabe ingestort.

Als verrassing

Davids en Kluivert ​ontmoetten Mugabe zaterdag in Gwanda, in het zuiden van het land. Daar kwamen jonge aanhangers van de partij van de dictator samen. Volgens lokale media kwamen de ex-voetballers als 'verrassing' het podium op.

De Spaanse oud-voetballer Rayco Garcia zou de twee hebben uitgenodigd. Hij wil meer oud-spelers van Barcelona naar Zimbabwe halen, zoals Ronaldinho en Rivaldo. Om 'een stukje Europa te brengen' naar het Afrikaanse land en jonge voetballers aan te moedigen te kiezen voor een voetbalcarrière.

De bedoeling is dat de oud-spelers later dit jaar een 'veteranenwedstrijd' spelen tegen andere 'voetbalsterren' uit Zimbabwe.

De Herald, een door de staat gerunde krant, plaatste gisteren nog een foto van de voormalige Nederlandse internationals. Daarop is te zien dat Kluivert een Barcelona-shirt aanbiedt aan de vicepresident van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa. Het kledingsstuk is bestemd voor de president, op het shirt staat de naam 'R.G. Mugabe'.

"Zimbabwe is een geweldig land", zou de oud-Ajacied volgens de krant hebben gezegd - iets wat met een flinke korrel zout genomen moet worden omdat het land geen persvrijheid kent. "Ik denk dat het zeer goed geregeerd wordt, maar het heeft in Europa een slecht imago."

Stadion

De oud-voetballers bezochten ook het gerenoveerde stadion van Zimbabwe. Het is de bedoeling dat in dit stadion, dat plaats biedt aan 60.000 mensen, de veteranenwedstrijd wordt gespeeld.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws