Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2018 10:02

Contributie sportclub in stad tientallen euro's hoger dan op platteland

De contributie voor een sportvereniging is in de stad ongeveer 30 procent hoger dan op het platteland. Het verschil is het grootst bij tennisverenigingen: die vragen gemiddeld 50 procent minder contributie in niet-stedelijke gebieden.

De hogere contributie is waarschijnlijk het gevolg van de hogere grondprijs in stedelijke gebieden. De huur die verenigingen voor de grond betalen, wordt doorberekend aan de leden door een hogere contributie.

Toegangsprijs

De hogere prijzen in steden blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen waarin de contributies van sportverenigingen en de toegangsprijzen van zwembaden en ijsbanen in Nederland in kaart werden gebracht.

Zij vergeleken de gegevens van 2750 verenigingen voor voetbal, tennis, hockey, atletiek, volleybal en handbal en de toegangsprijzen van 131 zwembaden en 22 ijsbanen.

Duurst en goedkoopst

Sporten bij een hockeyclub blijkt het duurst. Voor een jaarlidmaatschap bij een hockeyvereniging betalen zowel volwassenen (281 euro) als jeugdleden (255 euro) de meeste contributie. De bijdrage voor een tennis- (139 euro) en atletiekvereniging (172 euro) is gemiddeld het goedkoopst.

De gemiddelde contributie voor een sportvereniging in het seizoen 2016-2017 varieert van 139 euro tot 281 euro voor volwassenen en van 78 euro tot 255 euro voor jeugdleden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Minder mensen lid van sportclub, zo populair is jouw sport

 

Topnieuws