Susanne Uilenbroek

Kreeg asielhond Polly een spuitje?

20 februari 2018 01:48

Wij hadden vroeger een zwarte labrador uit het asiel die Polly heette. Op de foto hieronder is te zien dat ik als driejarige samen met Polly op de grond lig. Polly's hoofd op mijn buik. Ik sabbel op mijn vingers met mijn ogen dicht. 

Miniatuurvoorbeeld

Op een kwade dag schoot haar waakzaamheid voor haar nieuwe familie door en beet ze een kennis die op visite kwam in zijn hand. Mijn ouders besloten dat Polly niet bij ons kon blijven. Ze verhuisde naar een boer die wel een waakzame labrador kon gebruiken.

"Mijn ouders besloten dat Polly niet bij ons kon blijven."

Agressieve honden zijn een probleem. We weten niet precies hoe groot dat probleem is, want bijtincidenten worden niet centraal geregistreerd. Maar uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat in 2016 tussen de 1300 en 2900 mensen op de Spoedeisende Hulp belandden na een hondenbeet. Dat zijn er tussen de 3 en 8 per dag. Deskundigen, ambtenaren en politici praten al jaren over wat het beste tegen agressieve honden gedaan kan worden, maar het lijkt erop dat niemand een knoop durft door te hakken.

Er is ook nog een ander probleem. De overheid weet helemaal niet wie wat voor soort hond heeft. Sinds 1 april 2013 is het verplicht om puppy's te chippen en aan die chip een eigenaar te koppelen. Maar er wordt niet geregistreerd om wat voor soort hond het gaat. En de gegevens die wel beschikbaar zijn mogen niet zomaar worden gedeeld met bijvoorbeeld de politie of gemeentes. Los nog van het feit dat honden die geboren zijn voor 1 april 2013 niet hoeven te worden gechipt.

"De overheid weet helemaal niet wie wat voor soort hond heeft."

Vorig jaar kwam er een rapport uit van de Raad voor Dierenaangelegenheden. Experts kwamen tot de conclusie dat honden die zo hard hebben gebeten dat er ernstig letsel door is ontstaan, moeten worden afgemaakt. Dat er meldpunten voor bijtincidenten moeten komen om meer inzicht in het probleem te krijgen. En dat voor hondenrassen die vaker agressief gedrag laten zien en die door hun bouw voor ergere verwondingen kunnen zorgen, voorzorgsmaatregelen moet gaan gelden, zoals bijvoorbeeld het verplicht dragen van een muilkorf.

Een duidelijk rapport met heldere adviezen, maar het heeft nog nergens toe geleid. Wel is er heel veel over gepraat en gediscussieerd: In de Tweede Kamer, op symposia en congressen, in expertmeetings, et cetera. Ook minister Schouten schuift de hete aardappel voor zich uit en schrijft deze maand in een brief aan de Tweede Kamer dat er een barrièremodel wordt opgesteld om het probleem van agressieve honden te analyseren. Maar zolang er geen betrouwbare data is over bijtincidenten valt er niet heel veel meer te onderzoeken en te analyseren dan wat er tot nu toe is gedaan.

"Ook minister Schouten schuift de hete aardappel voor zich uit."

Het aangekondigde barrièremodel wordt gebruikt om georganiseerde criminaliteit te bestrijden. In kaart wordt gebracht welke stappen een crimineel zet om een strafbaar feit te plegen. Vervolgens wordt gekeken op welk moment welke partij kan verhinderen dat hij die stap zet. De onderzoeker die ik sprak legde uit dat hij nu gaat kijken op welke momenten in het leven van een hond er barrières kunnen worden opgeworpen om te voorkomen dat hij gaat bijten. Ik breek mij er nu al een aantal dagen het hoofd over welke barrière had kunnen voorkomen dat Polly de kennis beet. Gedragstherapie? Een spuitje misschien?

Ik app mijn moeder. "Mam, is Polly echt naar een boer gegaan?"

Susanne Uilenbroek

 

Oproep: Heb jij te maken gehad met een agressieve hond?

Voor dit onderwerp ben ik op zoek naar mensen die uit eigen ervaring over agressieve honden kunnen en willen vertellen. Maar ook naar mensen die een zogenoemde hoog-risico hond hebben en die het onterecht vinden dat hun hond een slechte reputatie heeft.

Mail jouw verhaal naar oproep@rtl.nl, ter attentie van Susanne Uilenbroek of stuur een bericht via de Facebook-pagina van RTL Nieuws.