Stephan Okhuijsen

Factcheck: leven is gevaarlijk

18 november 2017 07:49

Als u zou moeten inschatten aan welke oorzaken u het meest waarschijnlijk zult sterven, wat is dan uw top drie?
Onthoud dat even.

Zeer waarschijnlijk staat in uw toplijstje een of meerdere van deze oorzaken: Terrorisme, moord en verkeersongevallen. Maar dan zit u er stevig naast. Die staan niet eens in de top 10.

Zeer waarschijnlijk is uw indruk gebaseerd op dat wat u via de media verneemt. Daar blijkt sprake van een bijzondere relatie. Hoe zeldzamer een oorzaak van sterven is, hoe meer aandacht het krijgt.

Laten we eerst eens in kaart brengen wat in Nederland de verdeling is van doodsoorzaken.

Miniatuurvoorbeeld

In de interactieve versie is in meer detail te zien dat kanker en hartfalen goed zijn voor bijna 60 procent van alle sterfgevallen in de afgelopen tien jaar. De gehele groep ziekte is goed voor ruim 90 procent van alle doodsoorzaken. De grootste oorzaak buiten ziekte is vallen, met bijna 2 procent. Voor de verandering haalde dat recent wel een keer het nieuws.

Hier het volledige overzicht:

Miniatuurvoorbeeld

U ziet, waar u in het nieuws het meest over hoort, terrorisme, staat in Nederland helemaal onderaan het lijstje. Dat het überhaupt voorkomt in het lijstje komt omdat het overzicht ook het jaar 2009 omvat. Dat is het jaar waarin Karst Tates in Apeldoorn 7 mensen doodreed. Op basis van de afgelopen tien jaar is de kans dat u in een jaar aan terrorisme zult te komen overlijden slechts 0,000004 procent.

Afgezien van de categorieën terrorisme en moord- en doodslag zijn de meeste doodsoorzaken wel sterk leeftijdsafhankelijk.
Sowieso is de kans op sterven natuurlijk sterk gebonden aan de leeftijd. De kleinste kans om te sterven heeft een kind tussen de 5 en 10 jaar. Slechts 10 op de 100.000 kinderen sterft jaarlijks. Je snapt niet waar die ouders zich zo druk over maken.

De kans loopt vervolgens gestaag op met de leeftijd.

Miniatuurvoorbeeld

Let op, voor dit overzicht is op de y-as een logaritmische schaal gebruikt. Anders zou alles tot ongeveer 45 jaar wegvallen in het overzicht.

En ook de verdeling van de doodsoorzaken verschilt sterk per leeftijdsgroep. Zo is voor de groep 25 tot 30 jarigen zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak, gevolgd door kanker en verkeersongevallen. Terwijl het bij 50 tot 55 jarigen vooral kanker is, gevolgd door hartfalen en andere ziekten. Recent bracht ik op soortgelijke wijze de verdeling naar leeftijd al in kaart.

Tot uw vijftigste is er dus eigenlijk weinig om u zorgen over te maken, mits u goed uitkijkt in het verkeer, niet te hard werkt en in ieder geval een beetje plezier heeft in het leven.

Stephan Okhuijsen combineert ervaring in de ICT met datajournalistiek. Hij zet het nieuws en je wereldbeeld in (een ander) perspectief aan de hand van data.