Maarten Veeger

Rijbewijs pas op je 21e is goed voor Nederland

17 november 2017 05:16

Die arme filelezers op de radio toch. Vrijwel dagelijks moeten ze op zoek naar superlatieven, want de files in dit land lijken iedere dag wel weer een stukje langer te worden.

Weer of geen weer, honderden kilometers per dag staat het muurvast of rijdt het tergend langzaam. Arme automobilisten ook. Dit land is te klein voor al die auto's.

En hoewel er veel bredere wegen bijkomen, wordt er filerecord op filerecord gevestigd. Er is blijkbaar niet op te bouwen tegen de groei van het aantal automobilisten. 

De oplossing van het fileprobleem is dan ook niet meer wegen bouwen maar het verminderen van het aantal automobilisten.

Meer rijbewijzen

De afgelopen jaren nam het aantal automobilisten in alle leeftijdklassen toe. Hier is het overzicht van alle mensen met een rijbewijs.  

Het is niet gezegd dat al die mensen rijden maar de groei van het autoverkeer loopt toevallig wel mooi op met de groei van het aantal rijbewijsbezitters.

Het aantal automobilisten moet omlaag, Dat kan door minder mensen een rijbewijs te laten bezitten.

Hoe doen we dat? We kunnen he rijbewijs heel moeilijk maken. Met heel veel stampwerk voor het theorie-examen of praktijkexamens alleen in de stromende regen tijdens de spits.

Of we maken het examen heel duur. Van de 131 euro nu bijvoorbeeld 1000 euro. Of we pakken ouderen het rijbewijs eerder af.

Later

Veel eenvoudiger en rechtvaardiger is het echter om mensen pas later een rijbewijs te laten behalen. Ikzelf mocht op mijn achttiende verjaardag beginnen met de rijlessen.

Tegenwoordig kan dat als je 16 jaar en 6 maanden bent. Het rijbewijs kan al op je 17e worden gehaald

Er zijn inmiddels 17.000 17-jarigen met een rijbewijs. Ze worden zo eerder klaargestoomd om zich vooral met de auto te verplaatsen. Het aantal jongeren tussen 18 en 20 jaar met een rijbewijs is bijna 190.000. Tussen 20 en 25 jaar 745.000.

Fout signaal

Door jongeren steeds vroeger het rijbewijs te laten behalen wordt een fout signaal gegeven. Dat van: ga rijden zo snel als het kan. Ik denk dat we er juist naartoe moeten dat je zo laat als het kan mag gaan rijden.

Als scholier, student of net werkende moet je juist worden gestimuleerd om je op een andere manier te verplaatsen. Dat autorijden moet iets voor de wat ouderen worden.

Kortom, jongeren beginnen pas op hun 21e met rijles en het rijexamen. Nederland krijgt in een klap honderdduizenden automobilisten minder. Goed voor het milieu, goed tegen de files.

En goed tegen de ongelukken, want jongeren tot 24 jaar zijn volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vijf tot tien keer vaker betrokken bij een dodelijk auto-ongeluk dan anderen.

Ze missen ervaring en zijn veel gevoeliger voor externe factoren als alcohol. Met alle drukte en het appen achter het stuur wordt dat alleen maar erger.

Eigenlijk ben je volgens de SWOV pas vanaf je 25 in staat pas echt in een optimale conditie om te gaan autorijden, Max Verstappen uitgezonderd wellicht.

Maar dat is wellicht iets teveel gevraagd nu. Ik zou zeggen: rijbewijs vanaf je 21e. Daar wordt iedereen in dit land beter van.