Maarten Veeger

Nederland: de Action van de zakenwereld

03 november 2017 06:00

Het kabinet Rutte III wil de dividendbelasting afschaffen. Nederland moet veel aantrekkelijker worden voor buitenlandse bedrijven, is daarbij de motivatie. Mark Rutte verdedigde dit plan gisteren in de Tweede Kamer van harte.

Want met die 15 procent belasting die aandeelhouders moeten betalen over het dividend dat ze van het bedrijf krijgen, jagen we volgens hem talloze potentiële mooie werkgevers het land uit.

Totale onzin, zegt het Centraal Planbureau. Niet met die woorden maar met een rapport. En met de woorden dat er 'geen empirisch bewijs' is voor positieve effecten voor de Nederlandse economie.

Stug

Dan zijn we toch snel klaar met deze discussie, zou je zeggen. Verzin iets anders. Maar nee. Premier Rutte zet stug door. De maatregel gaat zo'n 1,4 miljard euro kosten.

Het wordt niet het enige voordeeltje voor bedrijven. Ook de winstbelasting gaat omlaag. Die was 25 procent over iedere euro winst. Het wordt 21 procent. Ook weer om Nederland attractiever te maken voor buitenlandse bedrijven.

Mooiste meisje

Maar hoe attractief wil je Nederland maken meneer Rutte? We zijn al het mooiste meisje uit de Europese ondernemersklas. Zelfs wereldwijd zijn we een van de meest aantrekkelijke landen voor bedrijven.

Voor Amerikaanse bedrijven gaan alleen Canada en Mexico ons voor. Zelfs als je alleen naar bedrijfsbelastingen kijkt heeft Nederland een podiumplaats. In Europa gaat daarin alleen Groot Brittannië ons voor. En die zijn straks brexit.

Goedkoper

KPMG concludeerde dat buitenlandse bedrijven in ons land over de hele linie aanzienlijk goedkoper uit zijn dan in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië.

Als je naar de winst- en dividendbelasting kijkt dan zijn we ook veel interessanter dan wat kleinere landen zoals België, Spanje Zweden of Zwitserland. Die azen net als ons ook graag op vestigingen van grote buitenlandse concerns.

Action en Lidl

Klanten aantrekken met lage prijzen is iets waar bijvoorbeeld Aldi, Action en Lidl heel groot mee zijn geworden. Maar zo'n wij-zijn-de-goedkoopste-prijsbeleid is toch niet wat je als land wil?

We zijn al een koopje. Moet Nederland echt een keiharde fiscale discounter gaan worden? Nee, alsjeblieft Rutte. Nee.

Handen op elkaar

We moeten bedrijven aantrekken met een goede mogelijkheden voor huisvesting, met een aanbod van het beste en hoogopgeleide personeel, weinig bureaucratie en een hoge kwaliteit van leven voor de (internationale) medewerkers.

Zo krijg je van links tot rechts de handen op elkaar met een beleid om Nederland aantrekkelijker te maken. Dan profiteren we er pas echt allemaal van.

En niet alleen die aandeelhouder met zijn pakketje Philips, ASML en Ahold die vanuit Singapore of Miami ons land in de gaten houdt. En de champagne laat vloeien en proost op Rutte III.