Paul van Liempt

Knielen en buigen voor Amazon

31 oktober 2017 06:00

Omdat 5 december nadert, hebben politici hun handen vol aan identiteitsvraagstukken, terwijl er toch wat anders aan de hand is in de wereld. Zoals de gevolgen van de snelheid van technologische vernieuwingen, onlangs uitgedrukt in de Sinterklaascadeaus die Amerikaanse steden aan Amazon willen geven, als de technologiegigant zo vriendelijk wil zijn het tweede hoofdkantoor in hun stad te bouwen.

Amazon is machtig en veroorlooft zich een beautycontest tussen steden, die massaal naar de gunsten van het door Jeff Bezos opgerichte bedrijf dingen. De strijd om Head Quarter 2 (HQ2) leidde tot een karikaturaal bod van Stonecrest in Georgia.

Burgemeester Jason Lary verklaarde op CNBC dat hij binnen zijn stadsgrenzen een nieuwe stad wil bouwen, met de naam Amazon. Burgemeester wordt Jeff Bezos. Hij mag zich van Lary ook ceo of koning noemen. Lary: "He’ll be the first person to actually have a corporate city."

 De burgemeester zei het in 'Power Lunch' op CNBC, niet op Comedy Central. Hij zag er niet uit als een gevalletje gedwongen opname, maar sprak met vriendelijke blik, weloverwogen en op rustige toon. Hij had zelfs paraat hoe groot de nieuwe stad moet worden: 345 hectare.

Als het interview langer had geduurd zou hij Bezos zijn vrouw en dochters hebben aangeboden en bereid zijn levenslang de cel in te gaan om de grote leider niet voor de voeten te lopen.

Andere steden staken schril af bij dit aanbod. Tucson (Arizona) stuurde een cactus van 6 meter naar Amazon, New York kleurde het Empire State Building Amazon-Oranje en Birmingham plaatste drie enorme Amazon bezorgdozen rond de stad, als onderdeel van een social media campagne om de techno-reus binnen te halen. New Jersey wil, volgens technologie website GeekWire, het bedrijf geweldige belastingvoordelen bieden met een reikwijdte van vijftig (!) jaar.

Natuurlijk heeft Amazon ook wat te bieden. Een kantoor dat vijf miljard dollar gaat investeren en 50.000 banen van gemiddeld 100.000 dollar creëert. En in navolging van Seattle, waar het hoofdkantoor huist, zal de stad met HQ2 een economische groeispurt maken.

Jeff Bezos zal denken dat hij over water kan lopen, maar volgens Gary Shapiro, leider van de Amerikaanse techlobby CTA, is Bezos een type leider dat luistert naar mensen om hem heen. Waar het andere visionairs als Steve Jobs, en ook Bill Gates, aan empathisch vermogen ontbreekt, is deze eigenschap bij Bezos wel goed ontwikkeld, meent Shapiro.

 Toch spelen er onzekerheden, die de discussie tussen globalisten en lokalisten aanwakkeren. Oh, gelukkig, Bezos is toevallig empathisch, maar wat als zijn opvolger dat niet is. Is die aan democratische regels onderworpen in z’n eigen stad? Waar een beautycontest toe kan leiden zien we aan instituten als het IOC en de FIFA, die de Olympische Spelen en het WK Voetbal toewijzen.

En The Denver Post, ook Denver gooit hoge ogen, waarschuwt dat met de komst van Amazon, politie-agenten, leraren en verpleegkundigen geen betaalbaar huis meer vinden omdat de prijzen snel zullen stijgen.

De technologiegiganten doen wat ze moeten doen. Niet stilzitten en wendbaar blijven. Niet bang zijn voor anderen en snel veranderen als het moet. Ook hier is Amazon een goed voorbeeld van. Niet bang, omdat het als nummer één op de online boeken markt toch een e-reader voor digitale boeken uitbracht. En veranderingsgezind omdat het groot werd als webwinkel, maar nu ook groot is in verhuur van data-opslag in de cloud.

Nu wordt het tijd voor de politiek om te doen wat ze moet doen: het thema technologie en maatschappij met hoofdletters op de agenda zetten. Met oog voor de lange termijn en zonder angst voor het oordeel van de achterban.

Want nu gaat het zo snel (commerciële ruimtevaart, ontwikkelingen in de gezondheidszorg)  dat niemand weet hoe de maatschappij zich aan dit razendsnelle tempo moet aanpassen. Behalve Werner Vogels dan, de CTO van Amazon. Die concludeert (op de Websummit in Lissabon) droog: "Het kan zijn dat mensen steeds makkelijker gewend raken aan snelle veranderingen in de technologie."

Paul van Liempt is presentator van het programma 'Van Liempt, één op één', elke maandag om 22.30 op RTL Z. Hij schrijft over ondernemerschap. En de rol van media.