Roland Koopman

De elite, wie zijn dat?

07 december 2016 06:11

Hallo Geert, Thierry, Jort, Emile, help me even. Als jullie het hebben over de elite, wie bedoel je dan precies?

Ik hoor jullie nog wel eens wat roepen over de Haagse elite, of de 'deftige elites van Nederland'. Ik neem aan dat jullie Mark Rutte bedoelen. Die heeft privileges en neemt een hoge positie in. Maar is Alexander Pechtold ook elite? En als Alexander Pechtold elitair is, waarom Emile Roemer met zijn HBO-opleiding en een inkomen van meer dan 110K per jaar dan niet? Omdat ie van de SP is?

Volgens de Van Dale is de elite een kleine groep voorname mensen.

Wikipedia omschrijft elite als 'een kleine groep in een maatschappij, met buitengewone kwalificaties of privileges, waardoor zij op een bepaald vlak de hoogste positie inneemt. Zo kan er sprake zijn van onder meer politieke, militaire, economische en culturele elites.'

Dat verheldert.

Maar dan ben ik er nog niet helemaal, geloof ik. Want over wie hebben jullie het dan echt? 

Wat zijn de criteria? Opleiding? Inmiddels is bijna 30 procent van de Nederlanders tussen de 15 en 75 hoger opgeleid. Dat maakt zo’n grote elite, dat het geen elite meer is want een elite is per definitie klein. Dus dat werkt niet.

Inkomen dan? Dat wordt een lastige, want waar leg je de grens? Bij een ton? Minder dan twee procent van de Nederlandse huishoudens heeft een besteedbaar inkomen van 100.000 euro. Nu komen we ergens.

Maar dan is er ook meteen een probleem. Want wat doen we dan met Emile? Hoger opgeleid, inkomen van meer dan 110.000 euro per jaar, partijleider SP en heeft daarmee een van de hoogste posities in het politiek bastion van ons land. Emile ís elite. Dat ie van de SP is doet daar niets aan af, ook socialistische organisaties zijn niet volledig egalitair -vraag dat maar aan Jan Marijnissen. En dat hij een deel van zijn inkomen aan de partij geeft, kun je heel goed uitleggen als decadente luxe. Emile Roemer is van de socialistische elite.

En voor Geert met zijn jaarinkomen van meer dan 110.000 euro en zijn vooraanstaande positie in Den Haag geldt hetzelfde. Geert is elite. Like it or not.

En wie Jort (zet zijn belastingaangifte online) en Thierry nou precies bedoelen met hun deftige elites van Nederland, hun aanklacht tegen het establishment, blijft uitermate vaag.

Kortom: hou er eens mee op. Elite is een containerbegrip en een frame. Als je tot de elite behoort, dan deug je niet, dan ben je manipulatief en voer je een geheime agenda en stel je jezelf boven de rest. Elite is vaag, het is de vijand die niet naar het gewone volk wil luisteren en impliciet claimt degene die het woord elite gebruikt dat ie dat zelf wél doet.

Ik geloof niet dat ik zelf tot de elite behoor. Ik ben journalist. En daarmee heb ik weer een ander probleem. Ik ben namelijk van de MSM, de mainstream media, de poortwachters van het establishment. En die deugen geloof ik ook al niet.