We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2017 15:12

Celstraf geëist tegen frauderende rijschoolhouder voor spionage tijdens theorie-examen

Het OM eist twee jaar cel tegen een 24-jarige rijschoolhouder vanwege grootschalige fraude met het theorie-examen van het CBR. Hij zou samen met twee anderen een spy-bril hebben ingezet om opnamen te maken van de examenvragen.

Tegen de twee andere verdachten, een 25-jarige vrouw en een 22-jarige man, is een taakstraf van 240 uur geëist en voorwaardelijke celstraffen van drie en zes maanden. 

De zaak kwam aan het rollen toen een vrouw tijdens het theorie-examen werd betrapt met een spy-bril op. Daarmee maakte ze opnamen van de examenvragen. 

ZIE OOK: Voor 70 euro gegarandeerd je theorie-examen halen? Zo werkt het

Het CBR deed vervolgens aangifte van fraude. De betrapte vrouw verklaarde de bril met camera te hebben gekregen van de rijschool waar ze een cursus volgde. Cursisten van die rijschool leerden op de ochtend van het theorie alle gestolen vragen met antwoorden uit het hoofd. Vervolgens gingen ze naar het CBR om het examen te maken. 

De rijschoolhouder adverteerde met '100% slagingskans' en 'de allernieuwste CBR-vragen'. Toen de politie de rijschool doorzocht, nam het onder meer een spybril in beslag en een computer met daarop de gestolen examens. 

ZIE OOK: Rijscholen laten met trucjes tienduizenden cursisten slagen voor theorie-examen

Het Openbaar Ministerie vindt dat de verkeersveiligheid in gevaar is gebracht door het handelen van de verdachten. "Ze hebben kennelijk uit puur geldelijk gewin alle risico’s voor de verkeersveiligheid voor lief genomen", zei de officier van justitie. 

De 24-jarige hoofdverdachte wordt ook verdacht van het witwassen van 95.000 euro en wapenbezit. "De 24-jarige ronselde ‘geldezels’ die elk met 9.500 euro naar Libanon zouden moeten afreizen. Negen personen werden op Schiphol aangehouden met 9,5 duizend euro bij zich." De hoofdverdachte werd uiteindelijk opgepakt in Parijs, vlak voor hij naar de Libanese hoofdstad Beiroet wilde vliegen. 

Mis niets meer van RTL Nieuws: like ons op Facebook.

Topnieuws