Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

14 november 2017 12:40

CDA: Omtzigt kan gewoon verder, 'groot respect' voor afwikkeling MH17-fout

De Tweede Kamer-fractie van het CDA gaat akkoord met de uitleg van fractiegenoot Pieter Omtzigt over zijn MH17-uitglijder. Omtzigt raakte in opspraak omdat hij een vermeende getuige woorden in de mond legde tijdens een bijeenkomst over MH17.

Het besluit van Omtzigt om voorlopig niet meer op te treden als MH17-specialist van zijn partij wordt door de fractie unaniem gedeeld. Chris van Dam vervangt hem op het MH17-dossier.

'Groot respect'

Volgens CDA-leider Sybrand Buma is er bij de fractie 'groot respect voor de manier waarop Pieter sinds zaterdag met deze zaak is omgegaan'. Omtzigt kan met volle inzet verdergaan met zijn andere taken, zegt Buma: "De fractie heeft hem op het hart gedrukt om dat vooral te blijven doen."

Omtzigt zegt veel steun te hebben gekregen uit het land en in de fractie. "Ik heb iets onverstandigs gedaan en heb dat ook uitgelegd." Hij zegt nu keihard verder te gaan met zijn andere werk.

Fout verhaal de wereld in

Volgens het NRC zou Omtzigt in mei van dit jaar op een bijeenkomst over de MH17-ramp een Oekraïense nepgetuige hebben laten spreken voor een zaal vol nabestaanden. De Oekraïner zou een tekst hebben uitgesproken die door Omtzigt was geschreven, beweerde de krant op basis van sms-verkeer en geluidsopnames. Daardoor hielp het CDA-Kamerlid een fout verhaal de wereld in. 

Omtzigt liet dit weekend weten dat hij het 'betreurde' wat er was gebeurd. "Ik heb onzorgvuldig gehandeld in mijn gedrevenheid op dit dossier vragen te beantwoorden", twitterde hij. Nu laat hij weten dat hij zijn woordvoerderschap de komende tijd van dit dossier neerlegt.

'Verstandig besluit'

Politiek commentator Frits Wester vindt dat 'een verstandig besluit'. "Omdat hij anders steeds weer geconfronteerd zou gaan worden met deze fout. Dan is het verstandig om, in ieder geval voorlopig, een stap terug te doen. Het is wel erg jammer, gezien zijn enorme kennis rond het MH17-dossier. Maar die kennis kan hij natuurlijk aan zijn collega's in de fractie ter beschikking stellen."

Topnieuws