Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

01 januari 2018 23:51

Buurt Etten-Leur geschrokken van explosie: 'Ik dacht: wat is dit?'

De schrik zit er nog goed in bij de bewoners van de Vinkenbroek in Etten-Leur na twee zware explosies gisteren, vlak na de jaarwisseling.

"Ik ben wel even geschrokken. Ik dacht: wat is dit?", zegt Pascal Luiten tegen RTL Nieuws. Rond 1.00 uur was er in de straat een harde klap. Zijn zoon Jiego stond op dat moment buiten. Die schrok zich wezenloos. Hij hoorde 'een hele harde knal'. "Er was overal rook. Dus ik ben zo snel mogelijk naar binnen gerend en mijn vader gehaald."

Toen vader Pascal buiten stond, was er opnieuw een harde knal. "Er was allemaal rook en vuur. Je zag weinig door de rook. De ruiten klapten. Er was wel aardige paniek."

In de straat sneuvelden veel ramen. Twee gezinnen konden door de ravage niet meer thuis slapen. Ook veel kozijnen en auto's raakten beschadigd. Meerdere mensen raakten gewond, van wie drie naar het ziekenhuis moesten. Ze hebben onder meer verwondingen in hun gezicht, door rondvliegend glas.

De ontploffing is vastgelegd op beeld:

Een beveiligingscamera van een van de huizen filmde de ontploffing (van bovenaf).

Geen opzet

Pascal wist op het moment van de explosie niet waar zijn zoontje was. Die was naar huis gelopen en was ongedeerd, maar dat hoorde hij pas later.

Pascal zegt dat ze van geluk mogen spreken dat niemand levensgevaarlijk gewond is geraakt. "Je weet dat je zoiets niet tussen de huizen kan doen." Hij denkt niet dat er opzet in het spel was. "Dat zeer zeker niet. We zijn allemaal jong geweest. Dit heeft natuurlijk verkeerd uitgepakt."


In de buurt werden deze mortieren aangetroffen, zwaar illegaal vuurwerk.

De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht. Om wat voor vuurwerk het gaat, is ook nog niet duidelijk. De politie heeft getuigen gevraagd zich te melden.

De Explosieven Opruimingsdienst vond vlakbij de plek van de explosie, een aantal niet-ontplofte mortieren en ander zwaar vuurwerk. Dat is elders tot ontploffing gebracht. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Gewonden en schade door zware ontploffing Etten-Leur, EOD doet onderzoek

Topnieuws