Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

10 juni 2016 17:50

Broer vermiste bergbeklimmer blijft zoeken: 'Realistisch dat hij gewond is'

Broer vermiste bergbeklimmer blijft zoeken: 'Realistisch dat hij gewond is'
Christiaan Wilson is op 16 mei voor het laatst gezien.

Zoeken, een paar uurtjes slapen en dan weer verder zoeken. Zo zien de dagen van Pieter Wilson (37) eruit. Zijn broer Christiaan (35), een ervaren bergbeklimmer, is al bijna vier weken vermist in het Himalayagebergte in Nepal.

Aan de telefoon klinkt Pieter niet emotioneel, bijna zakelijk vertelt hij over de zoektocht naar zijn broer en het analyseren van de scenario's. "Het helpt me heel erg praktisch bezig te zijn en me op de zoektocht te focussen. Om alles op alles te zetten om hem te vinden."

De vermoeidheid slaat af en toe toe, maar het gaat lukken, denkt hij. "Ik hoop nog steeds en zie het als realistisch dat hij gewond is geraakt, in zijn slaapzak is gekropen en wacht op hulp."

'Niet iemand die kaartjes stuurt'

Pieter Wilson, broer van vermiste Christiaan.

Een ooggetuige heeft Christiaan voor het laatst gezien op 16 mei. Drie dagen later was Pieters verjaardag. Christiaan liet toen niets van zich horen, maar dat zette zijn broer nog niet aan het denken. Pieter: "Het is niet iemand die kaartjes stuurt. Het kan van alles zijn, dacht ik toen, een zware dag, geen bereik met de satelliettelefoon." 

Pieter begon zich pas zorgen te maken toen hij hoorde dat ook vrienden en andere familieleden geen berichtjes meer kregen. 

Vermoeidheid slaat toe

Vijf vrienden zijn op dit moment aan het zoeken in Nepal. Pieter heeft veel contact met ze, veel via Whatsapp. "Eén persoon zoekt op de berg met een hondenteam en de rest gaat lokale politieposten langs, op bezoek bij ziekenhuizen, bij kloosters, in dorpjes. Ze hangen posters op en spreken mensen."

Het zoekteam in Nederland, met een stuk of tien vrienden, familieleden en kennissen, analyseert de scenario's en gaat de tips uit Nepal na. Het is moeilijk in te schatten wat Christiaan gedaan heeft. "Hij is iemand die niet doet wat 95 procent van de mensen doet", legt Pieter uit. "Hij verbaast iedereen. Ook mij. Met zijn sportieve activiteiten, met zijn plannen. Zijn hele expeditie is bijzonder omdat hij zelfvoorzienend omhoog is gegaan. Normaal doe je dat met een heel team."

Langer doorzoeken

De familie is een crowdfundingsactie gestart om het zoeken naar Christiaan te kunnen betalen. "De zoekactie die betaald is door de verzekering is nog bezig, maar we hebben al wel het geld van de crowdfunding moeten aanspreken. Ik hoop natuurlijk dat het niet nodig is, maar we willen ook op lange termijn door kunnen gaan met zoeken, dus geld is van harte welkom."

Paul, een vriend van Christiaan, is in het gebergte aan het zoeken:

Topnieuws