Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 juni 2017 18:12

Brandweer waarschuwt voor risico op natuurbranden

De aanhoudende droogte zorgt voor problemen. Boeren moeten extra sproeien om hun gewassen te redden en de brandweer waarschuwt voor het risico op natuurbranden.

Dit weekend en de komende week blijft het droog en is er veel zon. Dat is voor veel mensen goed nieuws, maar het zorgt er ook voor de grond nog droger wordt. En het is nu al droog, zegt meteoroloog​ Amara Onwuka van Buienradar. "We komen nu al gemiddeld zo'n 150 millimeter (15 emmers) water per vierkante meter tekort."

Paar dagen motregen

De oplossing zou een aantal dagen motregen zijn, legt Onwuka uit. "Bij een hele grote bui gaat het water direct naar de rivieren en trekt het niet in de grond."

Om de gewassen te redden wordt er in het zuiden al volop gesproeid. Ook dijken worden extra gecontroleerd en er worden extra maatregelen genomen door waterschappen. 

Door de droogte is de kans op natuurbranden ook groter. De brandweer heeft voor de provincies Zeeland, Limburg en Gelderland code oranje afgegeven. Een natuurbrand kan zich daar extra snel ontwikkelen en uitbreiden. 

Code Oranje

  • In de natuurgebieden mag je geen (kook)vuren maken.
  • Vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn ook niet toegestaan, en natuurlijk wordt roken in het gebied afgeraden.
  • Houd altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water.
  • Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de BBQ opgehoopt tuinafval (broei) en parkeer je auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.

Bron: natuurbrandrisico.nl

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws