Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 april 2017 17:32

Boek over E-nummers zorgt voor ophef: 'Mijn zoontje is wél druk door kleurstof'

De discussie over E-nummers in voedsel is weer opgelaaid door het verschijnen van een boek waarin staat dat er niets mis is met E-nummers. Tot grote verontwaardiging van veel koks en foodies. Cleo Holtkamp (30) uit Rotterdam heeft twee zoontjes en vermijdt bepaalde kleur- en smaakstoffen. "We eten zo veel mogelijk biologisch."

Het nieuwe boek 'Ode aan de E-nummers' van microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger zorgt de laatste dagen voor ophef op sociale media. Hertzberger betoogt in haar boek dat er niets mis is met E-nummers. De toegevoegde stofjes maken ons eten juist lekkerder, veiliger en duurzamer, zegt ze. Ze stoort zich aan mensen die alleen onbewerkt voedsel willen nuttigen. De schrijfster houdt een pleidooi voor de kant-en-klare magnetronmaaltijd en conserveringsmiddelen.

Rosanne Hertzberger over haar nieuwe boek bij Pauw:

Veel zogeheten foodies reageerden woest op haar boek. Ze zweren bij biologisch geteelde groente die vers wordt bereid. Op sociale media leidde het de afgelopen dagen tot discussie.

Vermijden E-nummers

Cleo (foto rechts) is niet zo'n fanatieke en boze foodie, maar ze let wel op wat zij haar gezin voorzet. De studente cultureel maatschappelijke vorming woont samen met haar vriend en haar twee zoontjes van 3 en 11 in Rotterdam. Ze houdt rekening met wat ze eet sinds haar oudste zoon een paar jaar geleden de diagnose ADHD kreeg.

"Dat is de reden dat ik bepaalde E-nummers vermijd. Het gaat om smaak- en kleurstoffen, die ook veel zitten in snoepgoed en drankjes. Het gaat vaak om de producten met die felle kleuren, bijvoorbeeld rode en blauwe limonade. Je merkt het direct aan mijn zoontje. Binnen tien minuten wordt hij heel erg druk. Ook gaat hij zweten."

Geen potjes of zakjes

Niet alleen haar kinderen hebben last van de toegevoegde nummers, ook Cleo zelf heeft klachten door E-nummers. "Ik krijg er hoofdpijn van."

Cleo vermijdt zo'n twaalf E-nummers. In supermarkten controleert ze producten altijd als ze die nog niet eerder heeft gekocht. "Wij eten vrij veel biologisch. En weinig tot geen potjes of zakjes."

Voedingscentrum over E-nummers

Het Voedingscentrum, het onafhankelijke adviescentrum over voedsel, zegt dat ouders niet bang hoeven te zijn voor E-nummers. De nummers, die staan voor zoetstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen, zijn goedgekeurd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. Als iets een E-nummer heeft, is dat een garantie dat de EU de stoffen heeft gecontroleerd en veilig vindt.

Klachten over E-nummers die kinderen druk maken, zoals bij de oudste zoon van Cleo, komen ook binnen bij het Voedingscentrum. Hoewel er veel onderzoek naar is gedaan, kan ‘het verband wetenschappelijk niet aangetoond worden’, zegt het centrum.

Wel waarschuwt het centrum dat kinderen met de erfelijke stofwisselingsziekte PKU, waar elke baby na de geboorte op wordt getest met een hielprikje, sommige E-nummers moeten vermijden. Ook kinderen die overgevoelig zijn voor sulfiet moeten sommige E-nummers vermijden.​

Topnieuws