Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 06:29

Bode (8) redde leven van zijn moeder: 'Ik wist wat ik moest doen dankzij EHBO-les'

Bode (8) redde leven van zijn moeder: 'Ik wist wat ik moest doen dankzij EHBO-les'
Anja en haar zoon Bode.

De helft van de kinderen weet niet wat hij of zij moet doen als iemand bewusteloos is. De 8-jarige Bode wel: hij redde het leven van zijn moeder. "Ik heb tijdens een EHBO-les op school geleerd hoe ik moet handelen."

Hoe belangrijk is het dat een kind iets over EHBO weet? Over die vraag hoeft Anja van Vugt (36) niet lang na te denken. "Als mijn zoon Bode niet zo daadkrachtig zou hebben optreden, had ik niet meer geleefd. Mijn zoon heeft mijn leven gered."

ZIE OOK: Rode Kruis: kinderen zouden op school vaker EHBO-lessen moeten krijgen

Lage bloedsuiker

Diabetes heeft ze niet, maar Anja van Vugt heeft wel last van een lage bloedsuikerspiegel. "Als het niet goed gaat en ik een hypo krijg, begin ik te zweten en te trillen. Ik zorg altijd dat ik Coca Cola in huis heb. Twee slokken zijn genoeg en daarna moet ik wat eten om te voorkomen dat het helemaal verkeerd gaat."

En vijf jaar geleden gaat het goed mis. Juist op die bewuste dag is de Coca Cola op. Een slecht moment; want die middag krijgt Anja een hypo vanwege een te lage bloedsuiker. Het is zo erg dat ze bewusteloos raakt. In de keuken valt ze om en raakt in een diepe coma. 

Heldhaftig optreden

Zoon Bode is op dat moment in de kamer met zijn vier jongere broers en zussen aan het spelen. Hij hoort een harde klap. "Ik ben meteen gaan kijken wat er is", vertelt Bode. "Toen zag ik mijn moeder op de grond liggen. Ze zei helemaal niets meer." Bode bleef rustig, vertelt hij. "Ik had op school tijdens een EHBO-les geleerd wat ik moest doen en wat het verschil is als iemand slaapt of bewusteloos is. In de laatste geval moet je 112 bellen. Dus dat heb ik gedaan."

Het duurde nog wel even voordat de ambulance er was. Bode was namelijk door alle consternatie de straatnaam vergeten waar het gezin woont. Anja: "Gelukkig wist de ambulance via de telefoonlijnen te achterhalen wat het adres van ons huis was."

Leven gered

Anja wordt opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijgt ze de juiste hulp en komt ze er weer bovenop. "Mijn zoon is een held. Als hij niet zo alert was geweest, was ik er niet meer geweest. Hij heeft echt mijn leven gered."

Bode zelf blijft er bescheiden onder. Hij is blij dat hij zijn moeder heeft gered. "Ik vind ook dat ieder kind EHBO-les moet krijgen. Dan kun je mensen helpen, maar ook dieren in nood. Ik kreeg heel veel complimenten van mensen. En mijn moeder is heel trots op mij."

Topnieuws