Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

03 oktober 2017 16:42

'Belangrijk dat er meer aandacht is voor verband biologische klok en gezondheid'

Onderzoekers die bij fruitvliegjes aantoonden hoe de biologische klok werkt, hebben de Nobelprijs voor de geneeskunde ontvangen. "Een mooie erkenning voor het vakgebied chronobiologie", zegt hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid Bert van der Horst van het Erasmus MC, die pleit voor verder onderzoek naar de negatieve effecten op de gezondheid van verstoringen van die biologische klok.

En dat is van belang omdat steeds meer Nederlanders onregelmatig werken. Uit cijfers van het CBS blijkt dat vorig jaar 5,5 miljoen Nederlanders soms of regelmatig buiten reguliere kantoortijden werkten. In 2003 waren dat nog 4,5 miljoen Nederlanders.

Aansturing gedrag

Van der Horst (foto) is blij met de erkenning. "Vervolgonderzoek toonde aan dat eigenlijk ieder organisme een biologische klok heeft, dus ook de mens. Het stuurt heel veel aan: de hartslag, de bloeddruk, de lichaamstemperatuur. Het zorgt ervoor dat er energie wordt vrijgemaakt op het moment van de dag dat wij actief zijn. Het stuurt onze stofwisseling, fysiologie en gedrag aan."

De biologische klok regelt je slaap- en waakritme. Dit gebeurt er als je slaapt:

"De biologische klok kun je vergelijken met een soort thermostaat. Zoals het niet prettig is als je bij het opstaan met je blote voeten op het koude zeil moet staan, zorgt je biologisch klok ervoor dat het kacheltje al een beetje brandt voor je wakker wordt. Alle lichaamsprocessen worden door de klok precies op elkaar en op het juiste moment van de dag afgestemd."

"Als we niet naar die klok luisteren, bijvoorbeeld door 's nacht te werken, dan zijn we actief terwijl de klok zegt dat we eigenlijk moeten slapen. Dat kan leiden tot slaaptekort, concentratieproblemen en vermoeidheid."

Borstkankertumoren

Niet alleen dat soort ongemakken kunnen het gevolg zijn van een verstoord dag- en nachtritme, ook is er een hogere kans op meer ernstige verschijnselen. "Er lijkt een verhoogd risico te zijn op diabetes 2. Muizen die in een permanente staat van jetlag worden gehouden, ontwikkelden sneller borstkankertumoren. Ook lijkt er een verhoogd risico te zijn op depressiviteit."

Van der Horst hoopt dat er meer aandacht komt voor vervolgonderzoek. "Juist als we gebruik maken van de mogelijkheden van die klok kunnen we misschien ziektes beter behandelen."

Medicijnen nemen

De hoogleraar aan het Erasmus MC bedoelt dat de biologische klok er voor kan zorgen dat medicijnen op sommige tijdstippen beter werken. "Wij doen zelf onder andere onderzoek naar het juiste moment van de dag van toedienen van chemotherapie. Door de biologische klok lopen alle processen in normale lichaamscellen synchroon en delen cellen op hetzelfde moment van de dag."

"Kankercellen hebben geen synchroon ritme meer en delen op verschillende momenten van de dag. We denken dat we het medicijnen die ingrijpen op het celdelingsproces  het beste kunnen toedienen op het moment dat de normale gezonde cellen daar het minst gevoelig voor zijn. Daardoor zijn de bijwerkingen minder en kan de chemotherapie efficiënter werken."

Video: Waarom je honger krijgt van slaaptekort:

Meer op rtlnieuws.nl:
Nobelprijs Geneeskunde naar onderzoek biologische klok

Topnieuws