Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 augustus 2017 10:31

Automobilist en arts tijdens hulpverlening bestolen: 'Helaas gebeurt dit vaker'

Terwijl een automobilist en een arts een motorrijder helpen die na een aanrijding in het water is beland, worden ze bestolen door een voorbijganger. "Een schofterige streek", zegt een politiewoordvoerder.

Gisterenmiddag rond 16.00 uur was een automobilist aan het inparkeren op de Singel in Amsterdam. Een motorrijder wilde inhalen en reed achter de auto langs. De twee raakten elkaar waardoor de motor op de kade bleef hangen. De motorrijder belandde in een bootje op de gracht.

Bestolen tijdens hulp

De bestuurder van de auto trok meteen zijn jas uit om de man te helpen. Ook een voorbij fietsende arts stopte en schoot te hulp. Zowel brandweer als politie kwam ter plaatse.

"Ergens in de commotie heeft iemand de jas van de automobilist en de tas van de arts meegenomen", zegt een woordvoerder van de politie. In de jas zat een telefoon en een portemonnee. "Het is een buitengewoon schofterige streek."

 

Komt vaker voor

"Niet alleen toeristen komen naar Amsterdam, ook mensen die gebruik maken van de drukte komen hier om te stelen", zegt de politiewoordvoerder. "Dit is een typische gelegenheidsdief."

"Helaas gebeurt het vaker", vertelt de woordvoerder. "Er is ook een keer tijdens een reanimatie iemand bestolen."

Misdrijven tegen hulpverleners

  • 70 procent van de hulpverleners krijgt te maken met verbaal of fysiek geweld. Ook 60 procent van het treinpersoneel krijgt te maken met geweld en de helft van de politieagenten heeft er last van.
  • Ze hebben hierdoor vaker een slechte gezondheid, zijn minder tevreden over hun werk en zijn vaker ziek. Het kost de samenleving 350 miljoen euro per jaar.
  • Bij geweld tegen publieke dienstverleners is de straf dubbel zo hoog. Het geweld tegen hulpverleners en in het OV neemt nauwelijks af.

Recherche doet onderzoek

De recherche onderzoekt de zaak. "Net op dit stukje van de gracht hangen geen camera's. Daarom gaan we kijken of er particulier beeldmateriaal is of dat omstanders foto's hebben gemaakt."

Geweld tegen hulpverleners

De arts en automobilist die gisteren beroofd werden, zijn niet de enigen die te maken krijgen met een misdrijf terwijl ze een ander proberen te helpen. RTL Nieuws sprak eerder met ambulancewerker Ronald, die regelmatig meemaakte dat zijn spullen uit de ambulance worden gestolen terwijl hij aan het werk is.

Bekijk hieronder zijn verhaal:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Gewonde toerist in Amsterdam beroofd van fiets

 

Topnieuws