Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 augustus 2017 08:15

'Australisch IS-lid trouwde met Nederlandse vrouw en heeft twee kinderen met haar'

Neil Prakash, een van de meeste gezochte terroristen van Australië, heeft tegen de Turkse politie verteld dat hij in Syrië met een Nederlandse vrouw is getrouwd. Hij zou twee kinderen met haar hebben.

Dit melden onder meer The Guardian en The Herald Sun. De idealistische Neil Prakash (27) uit Melbourne verliet Australië om te vechten voor het kalifaat van de Islamitische Staat. Vorig najaar werd hij opgepakt toen hij met vervalste documenten de grens met Turkije overstak.

Bijstand in gevangenis

De IS-strijder krijgt in de Turkse gevangenis bijstand van de Australische autoriteiten, in de hoop dat hij belangrijke informatie wil delen. Tegen de Turkse politie heeft de IS-ronselaar gezegd dat hij is getrouwd met een Nederlandse Jihadi-bruid terwijl hij voor IS vocht.

Het echtpaar heeft twee kinderen. Prakash zegt niet te weten waar zijn vrouw en kinderen nu zijn. Vermoedelijk zijn ze nog in Syrië.

Ontsnappen aan IS

De kinderen hebben mogelijk recht op het Australische staatsburgerschap. Volgens de Australische wetgeving heeft een kind dat tenminste één Australische burger als ouder heeft hier recht op.

Prakash vraagt nu hulp aan de Australische overheid om hem te helpen ontsnappen aan IS. Zijn verzoek komt nadat hij drie jaar op de Australische lijst voor meest gezochte terroristen stond.

Topnieuws