Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 april 2017 20:53

Aruba stuurt waarnemers naar rechtszaak Mitch Henriquez

Drie Arubaanse parlementsleden komen als waarnemers naar Nederland om het proces over de dood van Mitch Henriquez bij te wonen.

"Er is de schijn dat dingen in deze zaak niet volgens de regels gaan. We willen met eigen ogen zien of de rechtszaak eerlijk verloopt", zegt parlementariër Desirée de Sousa-Croes tegen RTL Nieuws, een dag voordat het proces verder gaat.

Binnen het Arubaanse parlement groeien de zorgen over het Nederlandse strafrechtelijk onderzoek naar de twee politieagenten, die betrokken waren bij de hardhandige arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez. Daarom besloot de commissie Justitie van het parlement op Aruba onlangs een afvaardiging naar Nederland te sturen. 

'Hand boven het hoofd'

De Sousa-Croes is voorzitter van die commissie: "Wij krijgen het gevoel dat de verdachte politiemensen de hand boven het hoofd wordt gehouden. We horen dat de agenten met elkaar hebben kunnen overleggen over hun verklaringen. En dat de voormalige korpschef de garantie gaf dat ze niet ontslagen zullen worden. Het is bijna onmogelijk dat dit in deze tijd in Nederland gebeurt.”

Ook het feit dat de namen van de agenten tijdens het proces niet worden genoemd en dat de agenten sinds het incident op vrije voeten zijn, zorgt op Aruba voor verbazing. "Niemand mag boven de wet staan. Ook politieagenten niet."

De Sousa-Croes verwijst naar een recent incident op Aruba waarbij de politie ook geweld gebruikte tijdens een aanhouding. "Die agenten zijn meteen vastgezet. Bij ons gaat dat zo. In de zaak Henriquez lijkt het anders te gaan. En dat in het grote Nederland, waar altijd alles volgens de regels moet verlopen. We kunnen het niet geloven."

Dagenlange rellen in Den Haag

De politie arresteerde de 42-jarige Henriquez in juni 2015 op een festival in Den Haag. Henriquez verzette zich hevig, waarop de politie onder andere de omstreden nekklem gebruikte. De dood van Henriquez leidde tot dagenlange rellen in Den Haag.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak zou eigenlijk morgen van start gaan. Maar de rechtbank besloot de zaak op het laatste moment uit te stellen. Aanleiding was een nieuw rapport over de doodsoorzaak van Henriquez, dat in opdracht van de advocaten van de agenten is opgesteld en vorige week plotseling opdook. "In het Arubaanse parlement dachten we: wat is dit nou weer voor een onzin. Heel erg jammer. Voor de familie is het heel zwaar. Er komt geen einde aan." 

Het is uitzonderlijk dat een ander land waarnemers stuurt naar een strafzaak in Nederland. "Ons gevoel dat er binnen het strafrecht in Nederland iets oneerlijks gebeurt, moet worden weggenomen. Dit is schadelijk voor het vertrouwen van het hele Arubaanse volk in de politie en het Openbaar Ministerie in Nederland."

Meer op rtlnieuws.nl
Familie Mitch Henriquez heeft het 'nog elke dag moeilijk'

Topnieuws