Nederland

Extra geld voor OM na fouten zaak-Borst

02 september 2015 06:24 Aangepast: 02 september 2015 08:45

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt miljoenen extra na de ernstige fouten in de zaak Bart van U. Dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken die RTL Nieuws heeft ingezien.

Bart van U. wordt verdacht van de moord op oud-minister Els Borst en de moord op zijn zus. Politie en justitie stapelden fout op fout in de zaak, bleek in juni uit een vernietigend rapport van de commissie-Hoekstra. De commissie had nauwelijks een goed woord over voor de manier waarop OM, politie en de geestelijke gezondheidszorg zijn omgegaan met de gebeurtenissen rond Bart van U. 

Op de dag dat Els Borst met 41 messteken werd vermoord, had Van U. vast moeten zitten. Zijn DNA werd niet afgenomen en hij werd zelfs niet opgesloten toen hij zich meerdere keren meldde bij de politie. Hij kon vervolgens de moord op zijn zus plegen. 

7 miljoen in 2016
De onderzoekscommissie heeft verschillende aanbevelingen gedaan. De informatievoorziening van het OM moet een stuk beter. Er moet sneller DNA worden afgenomen. En het OM zou weer een grotere rol moeten krijgen bij mensen die om psychische redenen een gevaar kunnen zijn voor de samenleving. Uit de Prinsjesdagstukken blijkt dat het kabinet volgend jaar 7 miljoen uittrekt voor de uitvoering van die aanbevelingen. 

Welke maatregelen het OM precies neemt, is nog niet bekend. Daar wordt op dit moment nog aan gewerkt. 

Kamer blij
PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt is blij: "Goed dat het kabinet nu boter bij de vis levert. Het is aan het Openbaar Ministerie om alles op orde te krijgen." 

Ook D66, de partij van Els Borst, is tevreden. Kamerlid Magda Berndsen: "Elke cent die er extra gaat naar het OM is een goede zaak, want wij waren ook tegen de bezuinigingen op het Openbaar Ministerie."

Prinsjesdagstukken gelekt
Het plan wordt bekendgemaakt op Prinsjesdag. De afgelopen tijd lekten al veel andere maatregelen voor volgend jaar uit:

  • Kabinet trekt 60 miljoen uit: alle peuters naar opvang
  • Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis krijgt elke groep meer geld te besteden.
  • De bezuiniging op de huurtoeslag wordt uitgesteld en de zorgtoeslag valt komend jaar voor veel mensen iets hoger uit.
  • De ouderenkorting wordt ook eenmalig verhoogd.
  • Ouders met lage inkomens krijgen een meevaller doordat het kindgebonden budget hoger uitvalt. Daar staat wel tegenover dat de tarieven in de tweede en derde belastingschijf iets minder worden verlaagd dan het plan was. 

Meer op rtlnieuws.nl:
'Kabinet viert begrotingsfeestje'
​Prinsjesdagstukken gelekt: Toch kleine stijging koopkracht voor ouderen
Prinsjesdagstukken: Kijk wie volgend jaar het meeste overhoudt in de portemonnee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore