Nederland

PvdA-coryfee bekritiseert Samsom: bedrijfsleider van het kabinet

08 september 2015 01:09 Aangepast: 08 september 2015 07:21
Diederik Samsom (Pvda) Beeld © ANP

PvdA-coryfee Felix Rottenberg heeft scherpe kritiek op partijleider Diederik Samsom. Rottenberg omschrijft hem als 'de bedrijfsleider van het kabinet'.

De uitspraken die Rottenberg doet in gesprek met Vrij Nederland zijn pikant, omdat hij voor de PvdA de selectiecommissie leidt die zoekt naar nieuwe kandidaten voor de Tweede Kamer. De verkiezingen staan gepland voor maart 2017. Rottenberg verwacht dat na de verkiezingen een 'veel kleinere' fractie overblijft.

Overhaast
Volgens Rottenberg heeft Samsom na de verkiezingen van 2012 veel te snel een kabinet gevormd met de VVD. "Het waren overhaaste ondoordachte onderhandelingen." Hij noemt het strategisch 'heel onverstandig'.

De positie van de PvdA is 'door dit kabinet structureel aangetast', meent Rottenberg. Hij voegt eraan toe: "Daar moeten we radicale conclusies uit trekken, anders worden we weggevaagd."

"Mannen als Samsom en Dijsselbloem hebben zich aan dit kabinet gecommitteerd. Ze geloven nog steeds dat de PvdA het op deze manier redt. Dat ís niet zo!", aldus oud-partijvoorzitter Rottenberg.

Linksere koers
De commissie die Rottenberg leidt, maakte ook het profiel van de nieuwe lijsttrekker. Die moet een linksere koers kunnen uitdragen. "Lodewijk Asscher is daar heel actief mee bezig. Die heeft het in zich."

Het is 'dapper' dat Samsom deze coalitie overeind probeert te houden, zegt Rottenberg in de VN. "Hij is een ecologisch bewogen man die zich zou kunnen ontwikkelen tot een geweldige minister van duurzaamheid in een volgend kabinet."

Extra gewicht
Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig, zal Samsom misschien denken, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Rottenberg is niet zomaar een partijcoryfee. Hij is gevraagd om de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op te stellen. En dus leggen zijn woorden extra gewicht in de schaal."

Dat Rottenberg zou kiezen voor vernieuwing was te verwachten, meent Schreinemachers. "Maar Samsom had vast niet gedacht dat Rottenberg ook aan zijn stoelpoten zou gaan zagen. De partij leek net even uit de wind. Na jaren van harde bezuinigingen kan Samsom eindelijk eens de boer op met leuker nieuws. En dan staat opeens zijn eigen positie weer ter discussie." 

RTL Nieuws
`