Bijzondere vakanties

Geen camping dit jaar, maar een slagveld: 'Ik plunder soldaten en kook op vuur'

11 augustus 2017 06:00 Aangepast: 13 november 2017 06:27
Dorine (2e links) met haar vriend en twee vrienden tijdens de Slag om Grolle. Beeld © Eigen foto

Waar anderen hun koepeltentje opgooien op de camping, staat de tent van Dorine van Gils (19) deze zomer in verschillende 16de eeuwse kampementen aan de rand van een slagveld. Ze doet aan re-enactment, het naspelen van historische gebeurtenissen. De 80-jarige oorlog is haar favoriete tijdsperiode.

"We staan voor de poort op de Markt. Geertruidenberg is ingenomen door de Spanjaarden en prins Maurits, later prins van Oranje, moet die gaan bevrijden. Soldaten hebben musketten, lange geweren, in hun handen of pieken, 5,5 meter lange stokken. Achter hen staan kanonnen. Met luidkeelse oerkreten bestormen ze de poort."

De verenigingen van Dorine spelen de 80-jarige oorlog na, de lange strijd tegen de Spaanse overheersing in Nederland. Een van de verenigingen, Bergsche Battery, speelt eens in de vier jaar het beleg van Geertruidenberg in 1593 na. Het is de stad waarin Dorine is opgegroeid en waar ze woont. Ze is net afgestudeerd aan de opleiding Manager Recreatie aan De Rooi Pannen.

Roven en plunderen

Thumbnail

Dorine is tijdens de re-enactments een marketenster, een vrouw die meegaat naar een veldslag. Ze brengt de mannen water tijdens de veldslag, kookt, doet handwerk en steelt van soldaten die op het slagveld zijn gesneuveld. "Samen met andere marketensters gaan wij ze plunderen. We kijken of ze geld en wapens bij zich hebben of waardevolle dingen als schoenen. Om onszelf te beschermen hebben we dolken bij ons."

Dorine kookt op het kampement op kampvuur. In het dagelijks leven gebruikt ze internet om recepten uit die tijd te zoeken. "Ik zoek op wat voor ingrediënten ze hadden in de 16e eeuw en welke recepten lekker zijn. Ik doe veel met pastinaak. Alles wat je nu aan onkruid ziet, gebruikten ze toen in hun maaltijden. Met aardappelen kan ik niks, die zijn pas met Columbus meegekomen. Gek genoeg hadden ze wel een soort pasta, die brachten de Romeinen mee."

Veldslagen in Europa

Re-enactment is haar met de paplepel ingegoten. Haar moeder speelde al jaren een man in het leger, ze vecht als piekenier mee tijdens de veldslagen. Dorine: "Toen ik werd geboren vond mijn moeder de kanonschoten te heftig voor mij als baby. Ze ging een eindje verderop zitten met mij en mijn broertje. Maar ik was altijd historisch gekleed, ook als baby."

Met haar moeder en haar vriend, die ze heeft leren kennen op het veld, reizen ze deze zomer Europa door voor evenementen. Eind juni was ze in het Engelse Felixstowe. Het was het weekend van haar verjaardag: "Op het kampement hingen onhistorische vlaggetjes. Het was heel gezellig. De vlaggetjes zijn wel verwijderd voor het evenement begon, het kampement moet voor het publiek zo historisch mogelijk zijn."

Ontglippen aan realiteit

Thumbnail

Het hele gezin houdt rekening met de gezamenlijke hobby. Haar ouders waren vorig jaar 25 jaar getrouwd en wilden daarom dit jaar in oktober met z'n allen naar Dubai, maar dan is het grootste re-enactment van Europa in Nederland. In Grolle, Groenlo. Dorine doet mee. "Dubai is even uitgesteld."

Deze hobby voelt voor haar als vakantie. Dorine bezoekt forten en kastelen in Nederland en het buitenland. "Ik ontglip letterlijk aan de realiteit. Mijn telefoon blijft in het kampement."

Historische evenementen

Wie weet is het binnenkort niet alleen een vakantie-uitje. "Na de zomer start ik met een studie International Event Management. Het lijkt me fantastisch om historische evenementen in binnen- en buitenland op te zetten."

Re-enactment in cijfers

In Nederland zijn er naar schatting tussen de 100 en 120 re-enactmentverenigingen en stichtingen. Hiervan zijn er 47 aangesloten bij het overkoepeld orgaan Landelijk Platform voor Levendige Geschiedenis (LPLG). De tijden die ze naspelen variëren van de prehistorie tot 1994. Er zijn ongeveer 10 verenigingen die de 80-jarige oorlog naspelen.

De Slag om Grolle is op 20, 21 en 22 oktober dit jaar. Meer dan 1500 re-enactors zich ingeschreven. Zij vertegenwoordigen 61 groepen uit 15 verschillende landen. De slag om Grolle is hiermee het grootste 17e eeuwse re-enactment evenement van Europa. Naast veldslagen, waarbij de belegering van Groenlo (Grolle) in 1627 door prins Frederik Hendrik leidraad is, wordt door vele (burger)groepen samen het dagelijks leven van de 17e eeuw uitgebeeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore