Nederland

Atalanta opnieuw de meest gespotte vlinder

06 augustus 2017 18:40 Aangepast: 13 november 2017 06:18
Beeld © Getty

Net als in 2016 is dit jaar de atalanta de meest getelde vlinder in de Nederlandse tuinen. Het diertje met de kenmerkende zwarte vleugels met oranje strepen en witte stippen, werd door duizenden deelnemers aan de jaarlijkse tuinvlindertelling met afstand het meest waargenomen.

Bij de voorlopige tussenstand zondagavond zijn 51 verschillende vlindersoorten gezien. Vorig jaar waren dat er nog 52. Na de atalanta (meer dan 7200 keer) werden de kleine vos (ruim 4100) en de dagpauwoog (3300) het vaakst gespot.

Minder tellers

Er waren dit jaar iets minder tellers dan vorig jaar. Volgens Jolien Morren van de vlinderstichting komt dat door het het slechte weer. Een ander opvallend feit is dat de hoeveelheid waargenomen vlinders in het noorden van het land aanzienlijk groter was dan in het zuiden.

Volgens Morren komt dat mogelijk doordat het in maart erg warm was in het zuiden. Daardoor lag de piektijd van de vlinders daar in juli, terwijl de vlinders normaal drie tot vier weken later pieken. In het noorden was het in het voorjaar niet zo warm, waardoor de piek van het aantal vlinders daar niet verschoven is.

Meer op rtlnieuws.nl:

`