Nederland

Honderdduizenden toeschouwers bij Canal Parade: 'De sfeer is fantastisch'

05 augustus 2017 15:28 Aangepast: 13 november 2017 06:06
De Canal Parade

"De sfeer is fantastisch, het weer is super en de parade heeft veel minder gaten dan vorig jaar", stelt Pride Amsterdam-woordvoerder Danny de Vries. Enkele honderdduizenden mensen hebben zich in de hoofdstad verzameld.

Vooralsnog loopt de Canal Pride zonder grote incidenten. De stoet van tachtig boten is om half 1 vertrokken. "De botenparade verloopt tot nu toe uitstekend. De sfeer is echt fantastisch", stelt Danny de Vries namens de organisatie.

Minder gaten

De organisatie heeft voor de 22e editie de route van de boten omgelegd vanwege uitvoeringstechnische redenen. De stoet vaart vanaf het Oosterdok via de Nieuwe Herengracht, Amstel en de Prinsengracht naar het Westerdok.

"Met succes", stelt De Vries. "Er vallen minder gaten en we zijn veel eerder klaar: naar verwachting komen de eerste boten al om 16 uur bij het eindpunt; een uur eerder dan vorig jaar."

Er is tot nu toe één boot uitgevallen.  De Vries: "Het gaat om een Iraanse boot. Er stonden teveel mensen op waardoor de boot instabiel werd. Daarom hebben we hem uit de parade gehaald. Het is jammer, maar de veiligheid staat voorop." 

Statement

Het thema van Pride Amsterdam, die al vorige week is begonnen, is dit keer This is My Pride. Volgens de organisatie leidt dit thema bij de deelnemers tot zwaardere statements dan andere jaren.  Zo vaart voor het eerst een boot mee van het in Amsterdam gevestigde Iraanse JoopeA Foundation, dat hiermee een statement wil maken tegen de doodstraf die in het land geldt voor homoseksuelen.

Rijen dik

Langs de grachten staat het rijen dik. "Er zijn enkele honderdduizenden mensen. Hoeveel precies, kunnen we niet zeggen. Maar de sfeer is prachtig. Zo mooi om die saamhorigheid te zien."

Ook RTL Nieuws-verslaggever Eise Pulles ziet dat het één groot feest is in de hoofdtad. "Het weer is goed. En homo's, hetero's, Amsterdammers, en toeristen vieren feest. Het is hier heel gezellig."

`