Nederland

Steeds extremer weer zorgt voor meer doden in Europa

05 augustus 2017 10:00 Aangepast: 05 augustus 2017 10:10
(Archieffoto) Beeld © ANP Foto

Als we niks doen tegen de opwarming van de aarde, overlijden over 75 jaar vijftig keer zoveel Europeanen aan de gevolgen van extreem weer als in de afgelopen 40 jaar. Nu zijn dat jaarlijks een kleinde drieduizend; in 2071 kan dat zijn opgelopen tot ruim 150 duizend.

Met name het toenemende aantal hittegolven zal hiervoor verantwoordelijk zijn, zeggen wetenschappers van het Joint Research Team.

Extremere weer

Tussen 1981 en 2010 kregen jaarlijks zo'n 25 miljoen Europeanen te maken met extreem weer, zoals hitte- en koudegolven, overstromingen en droogte. Tegen 2100 zouden dat er 351 miljoen kunnen zijn, ofwel twee derde van de Europese bevolking.

Het steeds extremere weer kan er in het zuiden van Europa voor zorgen dat de vroegtijdige sterfte van inwoners sterk toeneemt. Van 11 mensen per 1 miljoen inwoners in de referentieperiode naar 700 in 2071. 

Grote impact

Het onderzoeksteam van de Europese Commissie onderzocht welk risico extreem weer oplevert voor de Europese bevolking, op basis van de sterftecijfers over een periode van telkens dertig jaar. Daar maakten ze een prognose voor waarin ze met name keken naar extreem weer dat een grote impact heeft, in een scenario waarin niets werd gedaan aan de uitstoot van broeikasgassen.

In de uitkomsten houdt het onderzoek wel rekening met een ruime onzekerheidsfactor. Het aantal doden door extreem weer in 2100 kan daardoor ook lager of nog hoger uitvallen.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`