Ga naar de inhoud
Nederland

Populariteit koning gestegen, maar Máxima blijft populairder

Koning Willem-Alexander en Máxima bij het koningsdiner gisteren. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander is het afgelopen jaar populairder geworden, blijkt uit een enquête van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws. Er is vooral veel waardering na het tv-interview dat deze week werd uitgezonden.

Deze week vierde de koning zijn 50ste verjaardag. Hij gaf daarom een interview op NPO 1 en RTL 4. Gisteren mochten 150 mensen die óók op 27 april jarig zijn komen eten op het Paleis op de Dam.

ZIE OOK: Topkok Ron Blaauw over koningsdiner: 'Heel erg jaren 70 en veilig'

In een enquête onder ruim 500 Nederlanders (.xls), geeft 72,8 procent de koning nu een 8 of hoger als rapportcijfer. Vorig jaar werd dezelfde vraag gesteld. Toen kreeg hij een 8 van iets meer dan de helft van de ondervraagden. Gemiddeld krijgt de koning een rapportcijfer van 8,0. Vorig jaar was het gemiddelde een 7,8.

Máxima populairder

Vooral het interview met Wilfried de Jong heeft aan die populariteit bijgedragen. Van de ondervraagden die het hebben gezien, geeft 63,2 procent aan dat dit hun beeld van de koning positief heeft veranderd.

Koning Willem-Alexander is niet de populairste royal. Die eer gaat al jaren naar zijn vrouw Máxima en dat blijft zo. Voor ruim 45 procent van de ondervraagden is zij het populairste, Willem-Alexander staat op plek twee met 18,4 procent. Het minst populair zijn Mabel (0,4 procent), prinses Ariane (1,4 procent) en prinses Laurentien (1,5 procent).

Minder salaris

Een belangrijk kritiekpunt van de ondervraagden is het salaris van de koning. Van 57 procent van de ondervraagden moet hij daarop inleveren. Ongeveer 40 procent noemt het inkomen 'precies goed'.

Leeftijd speelt hier een belangrijke rol: bij de groep van 66 jaar en ouder, vindt zo'n 43 procent dat hij minder moet verdienen.