Asielzoekers in Nederland

Honderden asielzoekers in Tilburg en Enschede

22 september 2015 05:04 Aangepast: 22 september 2015 05:10
Asielzoekers (archief) Beeld © ANP

Een meerderheid van de omwonenden ziet het niet zitten, maar in Enschede en Tilburg komen toch opvanglocaties voor in totaal 1000 asielzoekers.

De gemeenteraad van Enschede ging in meerderheid akkoord met de vestiging van een opvangcentrum voor 600 asielzoekers in de gemeente. De vergadering werd bijgewoond door 150 omwonenden, van wie veruit het grootste gedeelte een asielzoekerscentrum niet ziet zitten.

Het azc komt op het Esmarkerveld naast een woonwijk. Tijdens een informatieavond moest de politie voor- en tegenstanders uit elkaar houden.

Handtekeneningen tegenstanders
Aan het begin van de raadsvergadering van gisteren werden ruim 3200 handtekeningen aangeboden van mensen die tegen een azc zijn. Maar dat mocht niet baten.

Wethouder Jurgen van Houdt (ChristenUnie) wilde de angst van omwonenden wegnemen: “We leven in een tijd waarin niet alle mensen staan te klappen als een vluchtelingencentrum in hun midden wordt gevestigd. De risico's voor veiligheid zijn echter veel kleiner dan geschetst.''

'Tilburg is humane stad'
Ook Tilburg krijgt een noodopvanglocatie. 400 asielzoekers worden opgevangen in voormalig woonzorgcentrum Jozefzorg aan de Kruisvaardersstraat. De opvang is voor maximaal drie jaar.

Met de noodopvang wijkt de stad tijdelijk af van het bestemmingsplan. "Tilburg is een humane en gastvrije stad die staat voor een sociaal asielbeleid en een stad die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt'', schrijft de gemeente

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore