Asielzoekers in Nederland

Nederlanders negatiever over opvang vluchtelingen

03 oktober 2015 17:01 Aangepast: 04 oktober 2015 08:10
Vluchtelingen arriveren bij de opvang in Weert. Beeld © ANP

Nederlanders zijn negatiever gaan denken over de opvang van vluchtelingen. Dat blijkt uit een enquête van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws.

Een paar weken geleden stelden wij de vraag: Zou Nederland meer vluchtelingen moeten opnemen? 56 procent zei toen nee, 44 procent vond dat we dat wel moeten doen.

Nu hebben we die vraag opnieuw gesteld. Wat blijkt: inmiddels vindt 66 procent dat we niet meer vluchtelingen moeten opnemen, en 33 procent staat er nog wel positief tegenover.

Uit de enquête blijkt verder dat ook de weerstand is toegenomen om vluchtelingen op te vangen in de eigen gemeente. Bij de eerste peiling had 35 procent daar bezwaar tegen, dat percentage is inmiddels opgelopen tot 39 procent. Het aantal mensen dat daar geen problemen mee heeft, is gedaald van 65 naar 61 procent.

Ook vinden meer mensen (87 procent) dat vluchtelingen in de regio moeten worden opgevangen vergeleken met het eerste onderzoek (79 procent). Het animo voor het opvangen van vluchtelingen in Europa is gedaald van 21 procent naar 13 procent.

Grenzen dicht
Het sluiten van de Europese binnengrenzen om het grensverkeer beter te kunnen controleren, kan eveneens op meer bijval rekenen. 73 procent van de respondenten vindt het een goed idee, dat was 65 procent.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore