Nederland

Onderzoek: Meerderheid wil van voormalige Antillen af

07 oktober 2015 05:36 Aangepast: 07 oktober 2015 08:36

Zes op de tien Nederlanders willen van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten af. Als het aan hen ligt, worden alle banden met de voormalige Antillen verbroken vanwege de vele financiële problemen, de corruptie en het wanbeheer op de eilanden.

Bij de PVV-stemmers gaat het zelfs om 88 procent, bij de VVD om 76 procent tegen 45 procent bij D66, blijkt uit een enquête van Maurice de Hond onder 2000 personen.  

Geen zorgplicht meer
55 procent vindt dat Nederland geen zorgplicht meer heeft voor de eilanden, een plicht die voortvloeit uit het koloniale verleden. Ook hier roept de PVV-aanhang met 86 procent het hardst. Verder vindt bijna de helft (47 procent) van de ondervraagden het onterecht dat Nederland niet eenzijdig de banden met de drie landen binnen het Koninkrijk mag verbreken. 39 procent is het wel eens met deze afspraak.

PVV-Tweede Kamerlid Sietse Fritsma vindt het 'onhoudbaar en ondemocratisch' dat het kabinet en de Tweede Kamer het normaal vinden dat Nederlanders 'niets te vertellen hebben' over het wel of niet verbreken van de banden met de eilanden. "De burger moet hier zo snel mogelijk een stem in krijgen, waarna we definitief afscheid kunnen nemen van de voormalige Antillen".

Fritsma wil vandaag met minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties in debat over de uitkomst van het onderzoek tijdens de behandeling van de begroting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`