Nederland

Remkes: Als die chaos blijft, wordt Bloemendaal opgeheven

07 oktober 2015 09:01 Aangepast: 07 oktober 2015 09:32
Beeld © ANP

Bloemendaal moet maar worden opgeheven als het de gemeente niet lukt binnen een jaar een eind te maken aan de bestuurlijke chaos. Dat zegt Johan Remkes, commissaris van de koning in Noord-Holland.

Er zijn al jaren problemen en ruzies in de gemeenteraad van Bloemendaal. Daar moet snel een einde aan komen, zegt Remkes, anders start hij een procedure voor een gemeentelijke herindeling. Bloemendaal zou dan moeten fuseren met een andere gemeente.

Verpeste sfeer
De nieuwe waarnemend burgemeester Bernt Schneiders kan zijn borst dus nat maken. Hij volgde waarnemend burgemeester Aaltje Emmens op, die door de verpeste sfeer in de raad haar werk niet goed kon doen en eind september opstapte. Een paar dagen later stapte D66 uit de coalitie met VVD en GroenLinks. Schneiders, sinds 2006 burgemeester van Haarlem, moet de plooien dus binnen een jaar gladstrijken, anders grijpt Remkes in.

Emmens liet deze zomer in opdracht van Remkes een rapport opstellen over de situatie in de raad. Hierin werd gesproken van 'een niet goed functionerende raad met ruwe omgangsvormen, machtspolitiek en dusdanig hinderlijke bemoeizucht richting colleges, dat deze 'zwak’ zijn en onvoldoende bestuurlijke regie kunnen voeren'.

Meer op rtlnieuws.nl:
Burgemeester Bloemendaal weg na slepende affaire

`