Onrust in Oranje om asielzoekers

Waarom loopt het zo uit de hand in Oranje?

07 oktober 2015 09:30 Aangepast: 07 oktober 2015 10:19
Beeld © ANP

Boze bewoners van het Drentse dorp Oranje blokkeerden gisteravond bussen met asielzoekers en belaagden de auto van staatssecretaris Dijkhoff. De bewoners zijn boos over de komst van 700 extra asielzoekers. Hoe kon het zo uit de hand lopen?

1. Wat is er precies gebeurd? 
Dijkhoff was gisteravond in Oranje om de bewoners in te lichten over de komst van honderden extra asielzoekers. Dat schoot de mensen in het verkeerde keelgat. Toen de staatssecretaris het dorp probeerde te verlaten, werd zijn auto belaagd. Een vrouw raakte gewond toen ze de auto van Dijkhoff wilde tegenhouden en werd weggetrokken door een agent. Later op de avond blokkeerden bewoners de weg om de komst van asielzoekers naar het dorp tegen te gaan. Ongeveer het halve dorp deed daaraan mee, schat de burgemeester. 

2. Waarom is de komst van 700 extra asielzoekers zo'n probleem voor Oranje?
Oranje is een klein dorp met zo'n 150 inwoners. Vorig jaar wilde het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) 1400 asielzoekers opvangen in een leegstaand vakantiepark bij het dorp. Dat leidde toen al tot veel protesten. "We zijn gast in eigen dorp geworden'', stelden de inwoners. Begin dit jaar kwam voormalig staatssecretaris Fred Teeven, Dijkhoffs voorganger, naar Oranje om de inwoners te horen. Na heftige debatten in het dorp en in de gemeenteraad van Midden-Drenthe werd, na overleg met het COA en de inwoners van Oranje, afgesproken dat er niet meer dan 700 asielzoekers op het vakantiepark zouden worden ondergebracht tot uiterlijk oktober 2017. Dat was, volgens burgemeester Ton Baas (VVD), een keiharde voorwaarde.

Dijkhoff verbrak gisteren die afspraak en verdubbelde het aantal asielzoekers in het vakantiepark. Dat deed hij eenzijdig en zonder overleg met de gemeente.

3. Zijn alleen de bewoners boos?
Nee, ook burgemeester Ton Baas en de commissaris van de koning in Drenthe, Jacques Tichelaar (PvdA), zijn niet te spreken over het besluit. "Wij hebben afspraken gemaakt met zowel de inwoners van Oranje als het COA over de opvang van 700 asielzoekers", zegt Baas. "Wat ons betreft is dit in strijd met deze afspraken."

"Het besluit draagt zeer zeker niet bij aan draagvlak en bereidheid onder inwoners om asielzoekers op te vangen", zegt Tichelaar. "Oranje vangt al meer asielzoekers op dan te dragen is. In Drenthe doen gemeenten hun best om onder enorme tijdsdruk, in afstemming met inwoners, zo veel mogelijk asielzoekers op te vangen. Dat dit aantal wordt verdubbeld zonder fatsoenlijk overleg, is niet te begrijpen."

4. Waarom drukt Dijkhoff toch zijn wil door? 
Omdat hij met zijn handen in het haar zit. Momenteel komen zoveel asielzoekers het land binnen, dat het haast ondoenlijk is ze allemaal onderdak te geven. De extra opvang in Oranje is nodig 'om te voorkomen dat asielzoekers op straat terecht komen', liet staatssecretaris Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer weten. "De nood is onverminderd hoog."

Het vakantiepark bij Oranje, waar de vluchtelingen worden opgevangen, is voor drie jaar aan het COA verhuurd voor 'enkele miljoenen'. In het park is veel ruimte beschikbaar om mensen op te vangen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Kaart: worden asielzoekers opgevangen bij jou in de buurt?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore