Nederland

Herfstvakantie van start, 'Hup, naar buiten'

16 oktober 2015 16:58
Beeld © ANP

Het begint weer: de herfstvakantie. De populariteit van binnenspeeltuinen is groot onder vakantiegangers, maar Staatsbosbeheer zegt: "hup, naar buiten! Doe je laarzen aan en wees niet bang om vies te worden."

Zo’n 1,4 miljoen Nederlanders trekken er op uit met de herfstvakantie. De meeste vakantiegangers blijven in eigen land, zo’n 650.000 gaan naar het buitenland voor een korte vakantie.

De rest vermaakt zich in Nederland. Vooral indoorspeeltuinen zijn populair. Het aantal binnenspeeltuinen neemt steeds verder toe. Begin dit jaar waren er 122. Inmiddels zijn er zeker 15 bijgekomen.

Betaalbaar en lokaal
Volgens Peter van Wijk van binnenspeeltuin Monkey Town ligt de succesformule in de betaalbaarheid en dat ze lokaal gelegen zijn. “Bij ouders zijn we populair omdat zij met een kop koffie kunnen genieten terwijl hun kinderen aan het spelen zijn.”

Boswachter Thijmen van Heerde van Staatsbosbeheer vindt juist dat kinderen veel buiten moeten spelen. Dat is goed voor de intelligentie, creativiteit en sociale contacten van kinderen, zegt hij. 

Grenzen verleggen in de natuur
Volgens Staatsbosbeheer leren kinderen door te experimenteren en ervaringen op te doen. Natuur biedt kinderen een uitdagende omgeving en ruimte om hun grenzen te verleggen, stelt Staatsbosbeheer.

Overigens hebben de vakantiegangers weertechnisch weinig reden tot klagen: in ieder geval de eerste helft van de week is het rustig en vrijwel droog herfstweer. 

RTL Nieuws
`