Nederland

Verbijstering om vervroegde vrijlating Pool die drie mensen doodreed

13 mei 2017 06:21 Aangepast: 13 mei 2017 17:38
Erik Derijks en Moniek Hanssen, de ouders van de omgekomen Ize. Beeld © RTL Nieuws

De Poolse automobilist die in 2013 een 2-jarig meisje en haar grootouders doodreed in Meijel, is vervroegd vrijgelaten. Eind april mocht hij naar huis omdat zijn vriendin moest bevallen. Hij mag niet meer terug naar Nederland.

De ouders van de omgekomen peuter zijn verbijsterd. "Ongelooflijk dat dit kan", zegt Erik Derijks, de vader van het omgekomen meisje, tegen het Brabants Dagblad. "We hadden een streep onder het juridische verhaal gezet, maar zo komt alles weer terug."

Onverteerbaar

Volgens het Brabants Dagblad heeft staatssecretaris Dijkhoff van Justitie geprobeerd de vervroegde vrijlating tegen te gaan. De belangen van de Poolse bestuurder zouden niet opwegen tegen de belangen van de nabestaanden. Maar de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing zou het daarmee niet eens zijn geweest.

Dat de Poolse veroordeelde het land uit mag, is mogelijk door de regeling waardoor criminele vreemdelingen worden uitgezet. "Ik ben compleet flabbergasted", zegt Erik Derijks tegen het Brabants Dagblad. Hij noemt het 'onverteerbaar' dat de regeling strafvermindering mogelijk maakt 'voor een man die er vanaf de eerste dag alles aan gedaan heeft om zijn straf te ontlopen'.

Gooien met stoel

Derijks baarde opzien door in de rechtbank uit frustratie te gooien met een stoel toen de Pool eind 2014 alleen werd veroordeeld tot een taakstraf. "Er knakte gewoon iets toen ik die straf hoorde", zei hij destijds. "Het was zeker niet mijn bedoeling om iemand te raken. Gelukkig is dat ook niet gebeurd.''

In hoger beroep kreeg de bestuurder alsnog 15 maanden gevangenisstraf opgelegd. Hij kreeg ook een rijontzegging van vier jaar. Hij was voortvluchtig, maar werd vorig jaar augustus in Engeland aangehouden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Moeder doodgereden Ize (2) breit voor zieke kinderen: 'Het leven is zo kwetsbaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore