Nederland

Pegida: Wij leggen ons neer bij demonstratieverbod

06 november 2015 13:36
Demonstratie Pegida, Utrecht 11 oktober. Beeld © ANP

Pegida is niet van plan het demonstratieverbod dat burgemeester Jan van Zanen de anti-islambeweging voor morgen in Utrecht heeft opgelegd, aan te vechten. "Wij leggen ons bij het besluit neer", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Hij vindt het overigens 'vreemd dat wij uit veiligheidsoverwegingen geen tegendemonstratie mogen houden, maar dat andere partijen, zoals Stop Pegida en Laat Ze Niet Lopen dat wel mogen doen op zondag, als wij demonstreren'.

Bang voor voetbalsupporters
Die demonstratie van Pegida heeft van de gemeente Utrecht wel groen licht gekregen, zij het onder strenge voorwaarden, zoals een verplichte busrit naar de demonstratieplek in Utrecht, het Hogelandsepark aan de rand van het stadscentrum.

"Ik ben bang dat het zondag verkeerd gaat lopen", zegt de woordvoerder. "We verwachten een hoop voetbalsupporters. Die lijken de demonstratie te willen gebruiken om geweld te plegen, en dat kan natuurlijk niet. Wordt dat te groot, dan overwegen we de demonstratie af te blazen. We hebben daarom op Facebook een oproep geplaatst: Geen geweld, geen Dreiging. Het is een uitdaging om zoveel rivalen vredig samen te krijgen."

Pegida was al akkoord gegaan met de verplichte busrit van station Utrecht Centraal naar het Hogelandsepark. Maar de woordvoerder zegt dat lang niet iedereen zich daaraan zal houden. "Zo ga ik zelf met een stel anderen vanaf een andere kant naar het park lopen, en weer terug ook. We parkeren de auto's bij de universiteit. Wij gaan dus niet in die bussen zitten."

Meer op rtlnieuws.nl:
Pegida mag zaterdag niet demonstreren in Utrecht, zondag wel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore